Kracht, troost en volharding…

De Heer is mijn Herder, mij ontbreekt niets.
(Psalm 23 : 1)

Van dr. Maarten Luther (1536)
Op een avond na gebed aan de eettafel uiteengezet.

Psalm 23 (26)

U nodigt mij aan tafel voor het oog van de vijand, u zalft mijn hoofd met olie,
mijn beker vloeit over
‘ (Psalm 23 vers 5)

Geciteerd: Zo ben ik [= Luther] ook de afgelopen achttien jaar door de genade van God bewaard gebleven. Ik heb mijn vijanden laten woeden, bedreigen, belasteren en verdoemen, onophoudelijk beraadslaagden ze tegen mij en bedachten hoe ze tal van kwaadaardige middelen en allerlei schurkenstreken tegen mij konden inzetten. Ik was er de oorzaak van dat ze zich kwelden met gedachten over hoe ze me zouden kunnen doden en mijn leer, of liever die van God, zouden kunnen vernietigen.

Ondanks dat alles ben ik getroost en goedsmoeds geweest – de ene keer beter dan de andere – en heb me niet veel zorgen gemaakt over hun razen en tieren, maar ik heb me vastgeklampt aan de staf van de troost en mijn weg gevonden naar de tafel van de Heer.

Dat wil zeggen, ik heb mijn zorgen toevertrouwd aan onze Here God, waarin Hij mij absoluut zonder mijn wil of raad heeft geleid; en ondertussen sprak ik een Onze Vader of een psalm. Dat is de hele wapenrusting waarmee ik tot nu toe niet alleen al mijn vijanden op afstand heb gehouden, maar door de genade van God ook zoveel heb bereikt dat ik, als ik terugkijk en overweeg hoe de zaken er nu voorstaan in het pausdom, niet anders dan verrast kan zijn over hoe de zaken er nu voorstaan.

Ik heb me er nooit aan gewaagd me voor te stellen dat zelfs maar een tiende van wat nu zichtbaar is, gerealiseerd zou worden. Hij die met het goede werk is begonnen, zal het ook tot voltooiing brengen (Filippenzen 1 : 6), ook al liepen nu alsnog negen hellen en werelden ertegen te hoop.
Laat daarom iedere christen deze kunst grondig leren: zich vastklampen aan deze stok en staf, en zijn weg vinden naar deze tafel wanneer er verdriet of ander ongeluk verschijnt. Dan zal hij zeker kracht en troost ontvangen bij alles wat hem of haar zorgen baart.

Maarten Luther: Dr.Martin Luthers Werke (Weimarer Ausgabe) WA 51, S. 271 ev (gebruikte vertaling: Luthers Works, American Edition, vol. 12, p. 147 ev)

NB. Deze Luther-quote is een vertaling van de eerder in de Engelse taal gepubliceerde versie.

Moge God, die ons doet volharden en ons troost geeft, u de eensgezindheid geven
die Christus Jezus van ons vraagt.‘ (Uit Romeinen 15 vers 5)

Bron afbeelding: Bible-com

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s