Over God eren in onze samenkomsten…

Gelijk de Zoon des mensen niet is gekomen om gediend te worden, maar om te dienen, en Zijn ziel te geven tot een rantsoen voor velen.‘ (Uit Matteüs 20 de verzen 20-28)

De eer van God is dat we Zijn weldaden aannemen‘ (Maarten Luther)

Geciteerd 1: Dat Calvijn geen instrument in de eredienst wilde, vind ik echt een misser. Luther zag de muziek als de dienstmaagd van de theologie; degene die de muziek verzorgde bekleedde een vierde ambt. Woord en muziek vormen daarom in de lutherse traditie een twee-eenheid. We hebben in onze kring grote achting voor Luther als het gaat om de rechtvaardiging door het geloof, maar ook op dit punt zouden we veel van hem kunnen leren. Ook in onze diensten nemen zang en orgelspel zomaar twintig tot dertig minuten in beslag. Dat is een derde van de dienst. Dan kan je toch geen genoegen nemen met slecht orgelspel? De héle dienst moet tot eer van God zijn.

Opgemerkt 1: Wanneer we uit Gods Woord hebben leren verstaan dat de (zondagse) samenkomsten van de gemeente er zijn om onze Heer Zijn dienstbetoon aan ons te laten voortzetten, dan gaan we zien (begrijpen) waarom de gereformeerde samenkomsten en liturgie zo eenvoudig van opzet en uitvoering zijn. We moeten bij die samenkomsten echt (eerst) denken aan het onderwijs van onze Heer in de synagogen en ook aan de laatste avond waarop hij het Pesachmaal met zijn discipelen vierde. Allereerst heeft Hij toen – als eenvoudig dienstknechtje – de voeten van Zijn discipelen willen wassen. En dat had alles te maken met de doorgaande schuldvergeving die Zijn discipelen altijd weer nodig hadden. Hij verklaarde hen als reeds geheel rein – op grond van hun Doop – maar toch maakten ze in het dagelijks leven altijd weer ‘vuile voeten’. Petrus die eerst dit dienstbetoon van onze Heer wilde weigeren, kreeg te horen dat Hij geen deel zou hebben aan Hem wanneer hij dat dienstbetoon zich niet liet welgevallen… En daarna zouden ze voor het eerst Avondmaal vieren waarbij Jezus op Zichzelf wees als hét Paaslam…

Opgemerkt 2: Wij moeten dus niet menen dat onze samenkomsten bedoeld zijn als gelegenheden waarin wij ons dienstbetoon en het eren van God zullen te hebben te maximaliseren met gaven en talenten van onze kant! Nee, we zullen het beperken tot een eenvoudig samenzijn onder het dienstbetoon van God aan ons – door Woord en Sacrament en ook door ons samen bidden daar. En natuurlijk zullen we daar ook samen de door Hem ons gegeven Psalmen en liederen zingen, maar ook dat zullen we niet opschroeven tot een groots eren van Hem met de prachtigste eigen liederen en muziek.

Opgemerkt 3: We leren uit het boek Openbaring dat er al een hemelse liturgie is waar God alle eer wordt toegebracht en dat doet ons weer beseffen dat God niet onze aardse liturgie nodig heeft om aan Zijn eer te komen. Ook dat moet ons bescheiden maken. Het kan ons ook helpen om te begrijpen waarom de broeders en zusters in de eerste gemeenten (in Jeruzalem en elders) en in landen met veel minder mogelijkheden om de samenkomsten op te tuigen tot veel eerbetoon van ons aan God, helemaal niet minder af waren of zijn en minder ontvingen of ontvangen dan wij hier in het vrije, vredige en welvarende Nederland.

N.a.v. ‘Promotie ds. G. J. Baan: passie voor Bachs paasmuziek in de pastorie’ – RD Kerk & religie

Bron afbeelding: Pinterest

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s