Tussen Pasen en Pinksteren en (kort) daarna…

Kunnen/durven wij christenen nog met ‘lege handen’ staan…

Toen de Here Jezus was opgestaan heeft Hij niet lang voordat Hij voor hun ogen zou worden omhooggeheven gezegd: Maar wanneer de heilige Geest over jullie komt zullen jullie kracht ontvangen en van Mij getuigen in Jeruzalem, in heel Judea en Samaria tot aan de uiteinden der aarde. (Uit Handelingen 1 vers 8)

De discipelen hadden niet meer dan beloften. Ze hadden geen land, ze hadden geen synagogen en leerscholen en ook hadden ze geen connecties van belang bij de Joodse leiders of bij de Romeinse overheden. Ja, ze hadden nog wel een bovenvertrek in Jeruzalem waar ze konden bidden. We kunnen goed begrijpen waarom de Joodse leiders en de ‘geleerde wereld’ in Jeruzalem – ook na die bijzondere Pinksterdag – geen enkele interesse hadden voor deze ‘nieuwe sekte’ in hun land en ingrepen toen het aantal volgelingen in Jeruzalem ondanks alles (alle beperkingen) toch wel sterk aan het oplopen was.

Toen even later bleek dat dit ingrijpen niet had geholpen wilden ze naar nog zwaarder middelen grijpen, maar toen heeft een van hun ‘eigen mensen’ de volgende woorden gesproken: ‘Daarom zeg ik u, houdt u afzijdig van deze mensen en laat hen begaan, want als het mensenwerk is wat ze nastreven, zal het op niets uitlopen, maar als het Gods werk is, zult u niets tegen hen kunnen uitrichten, of het zou wel eens kunnen blijken dat u tegen God strijdt’. (Uit Handelingen 5 de verzen 38-39)

Het mag duidelijk zijn dat deze woorden van Gamaliël niet van geloof maar van ‘(wereld)wijsheid’ getuigen. Men had er in Jeruzalem geen belang bij om een broedertwist gepaard met broedermoord op touw te zetten tegen op zich vredelievende mensen. Dat zou zich alleen maar tegen de Joodse leiders kunnen keren nu de apostelen en hun aanhangers zich al gunst hadden verworven bij het volk. Maar toch waren het ook ‘profetische woorden’ van deze Gamaliël (vergelijk Johannes 11 de verzen 49-53) en daar mogen we de Joodse religieuze leiders van nu best op wijzen. Dat hun (Joodse) broeders in Jeruzalem indertijd deze woorden hebben gesproken en dat ook onze Heer zoveel gezegd heeft dat later is uitgekomen en natuurlijk verdient Hij nog meer de aandacht vanwege alles wat van het Oude Testament in en door Hem in vervulling is gegaan.

Maar, vooral wonderlijk toch, met hoe weinig Gods kinderen toe kunnen om toch zeker weten toekomst te hebben! Durven wij christenen nog wel met lege handen te staan – met bijv. niet meer dan een bovenzaal(tje) waar we nog kunnen bidden – en dan toch op God vertrouwen en van Hem getuigen?

Bron afbeelding: Bible Study Power

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s