Calvinist ‘in hart en nieren’?

Want al hadt gij tienduizend leermeesters in Christus, zo hebt gij toch niet vele vaders; want in Christus Jezus heb ik u door het Evangelie geteeld.* (Uit 1 Korintiërs 4 vers 15)

Geciteerd 1: Ds. Baan (…) stelde dat hij zich „toch ook een rascalvinist voelt.” Volgens hem komen de zaken van heilsfeit en heilsvrucht voortdurend terug in de ”Institutie” van Calvijn. „Ik was blij de conclusie te kunnen trekken dat ik dat ook bij Luther, tot mijn grote verrassing, terugvond.”

Geciteerd 2: Prof. Selderhuis, die het gesprek leidde: „Uw antwoord dat u een rascalvinist bent, zal in ieder geval voor veel kijkers thuis een geruststelling zijn.”

Opgemerkt: De opmerking van prof. Selderhuis n.a.v. de uitspraak van ds. Baan dat hij zich ‘rascalvinist’ voelt getuigt van wijsheid, wijsheid om te weten wat je wel en niet zeggen kunt/moet tijdens een promotie. Maar nu mag daar inmiddels wel met wat andere woorden over gesproken worden en de vinger bij gelegd. Want het is toch niet voor niets dat Paulus de christenen in Korinthe dat zich noemen naar mensen die naam gemaakt hebben of zich naam aan het maken waren met het Evangelie uitdrukkelijk vermaant om dat niet te doen.

Wanneer Paulus dat niet onmiddellijk gedaan (‘de kop ingedrukt’) had dan had men misschien in die tijd al onderscheid willen zien en maken tussen ‘paulinische christenen’ en christenen die meer hadden met een of meer van de andere apostelen, met alle gevolgen voor het (nog) kunnen verstaan en aanvaarden van de eenheid van de Schrift en alle verdeeldheid waartoe dat aanleiding – vooral ook naderhand – had kunnen geven. Jezelf calvinist noemen (of lutheraan, etc.) heeft toch altijd weer met mensverering en mensverheerlijking te maken.

Wij zijn Christenen en als het goed is zijn we dat ‘in hart en nieren’. Maar als niet Christus ons ‘geteeld’ heeft, maar leermeester Calvijn, ja, dan kan iemand zichzelf misschien wel met reden een ‘rascalvinist’ noemen…

Zullen we de wens van deze predikant om nu de muziek (en zang?) van Bach de ‘eredienst(en)’ binnen te halen binnen de Gereformeerde Gemeenten niet ook weer hebben te zien als een vorm van mensverheerlijking. Want waarom ‘Bach binnenhalen’ wel en anderen niet?

* Zie ook de over de bijzondere taak van Paulus en de andere apostelen de woorden in Kolossenzen 1 de verzen 24-29.

Bron citaten: RD Kerk & religie – ‘Ds. G. J. Baan bij promotie: Graag zou ik Bachs muziek incorporeren in eredienst’ – door RD-verslaggever

Bron afbeelding: Defend the Catholic Faith

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s