‘Uw stok en Uw staf, die vertroosten mij’…

De Heer is mijn Herder, mij ontbreekt niets.
(Psalm 23 : 1)

Van dr. Maarten Luther (1536)
Op een avond na gebed aan de eettafel uiteengezet.

Psalm 23 (20)

Zelfs al ga ik door een dal van schaduw van de dood, ik vrees geen kwaad;
want Gij zijt bij mij; uw stok en uw staf, die vertroosten mij.

(Psalm 23 : 4)

Geciteerd 1: (…) “Uw stok en Uw staf, die vertroosten mij” – “De Heer, zegt hij, “is met mij, maar niet lichamelijk, zodat ik Hem zou kunnen zien of horen. Deze aanwezigheid van de Heer waarover ik spreek, kan niet worden begrepen door de vijf zintuigen. Maar geloof ziet het en gelooft en beseft dat de Heer dichter bij ons is dan dat wij onszelf nabij zijn.”

Hoe? Door Zijn Woord. (1a+b) Hij zegt daarom:Uw stok en Uw staf, die vertroosten mij.”  Het is alsof hij wil zeggen: „In al mijn zorgen en problemen vind ik niets op aarde dat zou kunnen helpen om mij tevreden te stellen. Maar dan is Gods Woord mijn stok en mijn staf. Aan dat Woord zal ik me vastklampen, en daardoor zal ik mezelf weer oprichten. Ik zal ook zeker leren dat de Heer met mij is en dat Hij me niet alleen kracht geeft en troost met ditzelfde Woord in alle benauwdheden en verzoekingen, maar dat Hij me ook verlost van al mijn vijanden in  weerwil van de duivel en de wereld.”

Met de woordenUw stok en uw staf, die vertroosten mij” keert hij terug naar de metafoor van de herder en de schapen en sprak hij als volgt: “Zoals een menselijke herder zijn schapen leidt met zijn stok en staf en ze naar het frisse water leidt waar ze eten en drinken vinden en hen met zijn staf beschermt tegen alle gevaar; zo leidt en gidst de Heer, de ware Herder, mij ook met Zijn staf, dat wil zeggen met Zijn Woord (1a+b), zodat ik voor Zijn aangezicht kan wandelen met een goed geloof en een rustig geweten, en op het rechte pad zal blijven en mijzelf ervoor bewaren om verstrikt te raken in  valse leerstellingen en fictieve heiligheid.

Hij beschermt me ook tegen alle gevaar en kwaad van zowel lichamelijke als geestelijke aard en redt me met zijn staf van al mijn vijanden. Dat wil zeggen, met hetzelfde Woord (1a+b) versterkt en troost Hij mij zo rijkelijk dat geen kwaad zo groot kan zijn, of het nu het lichamelijk of geestelijk kwaad betreft, dat ik het niet zou kunnen verdragen en overwinnen.”

Maarten Luther: Dr. Martin Luthers Werke (Weimarer Ausgabe) WA 51, S. 271 ev (gebruikte vertaling: Luthers Works, American Edition, vol. 12, p. 147 ev)

NB. Deze Luther-quote is een vertaling van de eerder in de Engelse taal gepubliceerde versie.

(1a) Geciteerd 2: In het Midden-Oosten draagt een herder alleen een stok en een soort staf. De manier waarop Afrikaanse schapenhoeders hun hele kudde in bedwang hielden was met een lange dunne stok en een Zuidafrikaanse knots in hun handen. Dat maakte de hele uitrusting uit van een primitieve schaapherder.

(1b) Geciteerd 3 De staf symboliseert het gesproken woord, de uitgesproken bedoeling en de uitgebreide activiteit van Gods Geest en wil in Zijn handelen met de mensheid. De roede impliceert het goddelijk gezag en draagt in zich de overtuigingskracht en het schokeffect, dat de woorden: “Zo zegt de Here” teweegbrengt. Evenals het in de tijd van David voor de schapen een grote geruststelling betekende om de staf en knots in de handen van de herder te weten, zo komt er grote zekerheid in ons eigen hart, wanneer we ons de kracht, de waarachtigheid en het grote gezag van Zijn Woord ten volle realiseren.

Bron citaten 1a+b: ‘Hoe een herder Psalm 23 ziet‘ door Phillip Keller (ISBN 90338 12002)

Bron citaat 1: If you would like to have these Luther Quotes sent to family or friends you can send (with their permission) their email address to: info@martinluther-quotes.com.
Or, you can use the web-form on the homepage of the website maartenluther.com. There you can find both options to subscribe and unsubscribe from our weekly quotes. The emails are free of charge and you are not asked for donations.

Bron afbeelding: Steppes of Faith – Medium

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s