‘Maak van slachtofferschap nooit je identiteit’…

Worden onze zonden mij te zwaar, U neemt weg wat wij misdeden.
(Uit Psalm 65 vers 4)

Geciteerd 1: Auschwitz noem ik* een kans. Het is een mogelijkheid om te ontdekken dat er liefde is in de duisternis. Het enige wat we in het kamp hadden was elkaar. We gaven elkaar kracht en spraken elkaar moed in. Want als je alleen aan jezelf dacht, overleefde je het niet…

* Edith Eger (93), de ballerina van Auschwitz. Ze is een gevierd psycholoog in het behandelen van posttraumatisch stresssyndroom en overal ter wereld een veelgevraagd spreker.

Geciteerd 2: Ik zag de bewakers en de gruwelijke dingen die ze deden. Ze waren gehersenspoeld. Zíj waren schuldig, ik niet. Ik koos ervoor om medelijden met ze te voelen. Ik begon zelfs voor hen te bidden. Ik dacht: jullie zijn de ware gevangenen. Ik ben onschuldig en vrij. Die bewakers zouden de wrede dingen die ze deden de rest van hun leven als schuldigen met zich mee moeten dragen.”

Geciteerd 3: Noemt u zich daarom ook geen slachtoffer? “Slachtofferschap is nooit je identiteit. Kijk, de wereld is niet zoals we zouden willen. Er staat nergens geschreven dat het leven makkelijk is. Je hebt geen enkele garantie of zekerheid. Maar er is altijd een keuze, een mogelijkheid…

Geciteerd 4: (…) Maar niet geuite emoties blijven in je lichaam zitten en maken je ziek. Ze leiden tot depressie. Het tegenovergestelde daarvan noem ik expressie. Medicijnen lossen niets op. Je kunt niet helen wat je niet hebt doorvoeld. Het is oké om boos te zijn. God vindt het niet erg. We moeten door die vallei van schaduw, maar er niet in blijven hangen.” (1)

Opgemerkt: Haar woorden stemmen sterk overeen (al is er ook verschil, zie slotcitaat) met de raad die Betsie, de zus van Corrie ten Boom, Corrie gaf toen ze samen in het kamp leden onder de terreur van kampbewakers en het kampleven, wat uiteindelijk leidde tot de dood van Betsie. Wat waren Betsie en Corrie blij dat ze een Bijbeltje het kamp in hadden weten te smokkelen: ‘Uw stok en Uw staf, die vertroosten mij.‘ (Psalm 23 : 5*

Geciteerd tot slot: Het is niet narcistisch om goed voor jezelf te zijn. En wees voor je geluk nooit afhankelijk van een ander. Want degene die écht je hele leven bij je is, ben je zelf. Soms vertellen vrouwen in mijn praktijk me dat ze een man nodig hebben. Dan antwoord ik dat als ik een man was, ik hard van hen zou weglopen. Want de onrust die ze hierover voelen, klopt niet. Wat wil je vinden in een man, vraag ik. Maak eens een lijstje. Vervolgens adviseer ik ze: ‘Zorg er nu voor dat je zélf die persoon wordt’. (1) Wil je een betrouwbaar en verantwoordelijk iemand? Praktiseer dat dan zelf elke dag. Zo word je zelf de persoon naar wie je verlangt. Op die manier trek je aan wat je zoekt. Vind ‘de ware’, in jezelf. (1) God heeft maar één persoon gemaakt zoals jij. Je bent uniek. Er komt nooit meer iemand zoals jij.

(1) In Psalm 23 lezen we ‘Uw stok en Uw staf die vertroosten mij* en Jezus zegt ‘Komt allen tot Mij die vermoeid en belast zijt‘ – met en door eigen zonden en die van anderen! Onze Heer nodigt ons uit om Hem (aanhoudend) te zoeken en te vinden! En dat doen we niet in ons eentje en voor onszelf alleen!
* Zie blog:Uw stok en uw staf, die vertroosten mij…

Bron citaat: Happinez (via Blendle) – ‘Je kunt niet helen wat je niet doorvoeld hebt’ – door Ulika Marijn

Bidt, en u zal gegeven worden; zoekt, en gij zult vinden;
klopt, en u zal opengedaan worden.‘ (Matteüs 7 : 7)

Bron afbeelding:  Bible Lock Screens – Tumblr

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Geschiedenis, Huwelijk en gezin. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s