‘Ik zal niet bang zijn’…

De Heer is mijn Herder, mij ontbreekt niets.*
(Psalm 23 : 1)

Van dr. Maarten Luther (1536)
Op een avond na gebed aan de eettafel uiteengezet.

Psalm 23 (19)

Zelfs al ga ik door een dal van diepe duisternis, ik vrees geen kwaad;
want Gij zijt bij mij; uw stok en uw staf, die vertroosten mij.

(Psalm 23 : 4)

Geciteerd: (…) Maar zij die de grote god Mammon of hun buik dienen, lijken voor de wereld de lieve schapen aan wie het aan niets ontbreekt en die, zoals de psalm zegt, God rijkelijk ondersteunt, troost en beschermt tegen alle gevaren en tegenslagen. Want ze hebben wat hun hart verlangt: eer, bezit, vreugde, plezier en ieders gunst. Ze hoeven ook niet bang te zijn dat ze vanwege hun geloof vervolgd en vermoord zullen worden.

Daarom zeg ik: volg de wereld in deze zaken niet, noch uw verstand en eigen inzicht, omdat die oordelen naar de uiterlijke schijn, zodat je een dwaas wordt en de profeet als een leugenaar beschouwt omdat hij zegt: “mij ontbreekt niets.” U echter klampt zich vast aan Gods Woord en belofte, zoals ook al eerder werd gezegd. Luister naar uw Herder en naar wat Hij ook maar tegen u zegt. Oordeel naar Zijn stem en niet naar wat je ogen zien en je hart voelt.

Het is alsof de psalmdichter wil zeggen: “Wat mij betreft, ik ben inderdaad zwak, verdrietig, angstig en omgeven door allerlei soorten gevaar en ongeluk. Vanwege mijn zonde zijn mijn hart en geweten ook niet tevreden. Ik ervaar zulke vreselijke verschrikkingen van dood en hel dat ik bijna wanhopig ben. Maar hoewel de hele wereld en ook de poorten van de hel (Matteüs 16 : 18) zich tegen mij verzetten, zal dat me niet ontmoedigen.
Ja, ik zal niet bang zijn voor al het kwaad en al het verdriet dat ze misschien op mij kunnen leggen; want de Heer is met mij. De Heer is mijn Raadgever, Trooster, Beschermer en Helper – de Heer, zeg ik, die hemel en aarde en alles wat erin is, heeft geschapen uit nog minder dan één onbeduidend stofdeeltje, dat wil zeggen uit het niets. Aan Hem is de hele schepping onderworpen: engelen, duivels, mensen, zonde, dood, enz.; kortom, Hij heeft alles in zijn macht. En daarom vrees ik geen kwaad.”

Asaf spreekt ook zo in Psalm 73. Daar troost hij de christenen vanwege de grote ergernis die daarin gelegen is dat de goddelozen zo goed gedijen op aarde, terwijl de geliefde heiligen van God voortdurend worden gekweld, en zegt : “Wie buiten U heb ik in de hemel? Naast U wens ik geen ander op aarde. Al bezwijkt mijn hart en vergaat mijn lichaam, de Rots van mijn bestaan, al wat ik heb, is God, nu en altijd.” (Psalm 73 : 23)

Maarten Luther: Dr. Martin Luthers Werke (Weimarer Ausgabe) WA 51, S. 271 ff (gebruikte vertaling: Luthers Works, American Edition, vol. 12, p. 147 ev)

NB. Deze Luther-quote is een vertaling van de eerder in de Engelse taal gepubliceerde versie.

Bron tekst: If you would like to have these Luther Quotes sent to family or friends you can send (with their permission) their email address to: info@martinluther-quotes.com.
Or, you can use the web-form on the homepage of the website maartenluther.com. There you can find both options to subscribe and unsubscribe from our weekly quotes. The emails are free of charge and you are not asked for donations.

Bron afbeelding:  Pinterest (zie ook afbeelding)

 

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Huwelijk en gezin. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s