‘Omwille van Zijn naam’…

De Heer is mijn Herder, mij ontbreekt niets.*
(Psalm 23 : 1)

Van dr. Maarten Luther (1536)
Op een avond na gebed aan de eettafel uiteengezet.

Psalm 23 (17)

Hij verkwikt mijn ziel, Hij leidt mij op het rechte pad omwille van
Zijn naam. Hij leidt me in de rechte sporen

(Psalm 25 : 3)

Geciteerd: Omwille van Zijn naamDe naam van God is de prediking van God, waardoor Hij wordt verheerlijkt en bekend gemaakt als de genadige, barmhartige, geduldige, waarachtige en getrouwe; hoewel wij kinderen van de toorn zijn (Efeziërs 2 : 3) en schuldig aan de eeuwige dood, vergeeft Hij ons al onze zonden en ontvangt Hij ons als Zijn kinderen en erfgenamen. Dat is Zijn naam, en die naam laat Hij verkondigen door het Woord. Hij wil door deze middelen gekend, verheerlijkt en geëerd worden; en, volgens het eerste gebod, zal Hij Zichzelf ook aan ons openbaren, precies zoals Hij de mensen over Hem laat prediken (Exodus 20 : 5-6).

Dus, zonder ophouden, versterkt en herstelt Hij onze ziel geestelijk en weerhoudt Hij ons ervan in dwalingen te vervallen, en voedt Hij ons ook lichamelijk en weert Hij alle tegenslagen af. Maar alleen degenen die zich aan Zijn Woord vastklampen, en die vrijmoedig geloven en belijden dat ze alle gaven en bezittingen van lichaam en ziel van God ontvangen hebben louter uit genade en goedheid, dat wil zeggen, uitsluitend ter wille van Zijn naam en niet vanwege hun eigen daden en verdiensten – alleen zij geven Hem de eer die het precies zo doen als ons zojuist is gezegd.

Ze danken Hem voor zijn zegeningen en verkondigen deze zegeningen ook aan anderen. Geen hoogmoedige heiligen, zoals ketters en schismatische geesten of vijanden en godslasteraars van het Woord van God, kunnen Hem deze eer schenken, want zij verheerlijken niet Zijn naam maar die van henzelf.

Maarten Luther: Dr. Martin Luthers Werke (Weimarer Ausgabe) WA 51, S. 271 ff (gebruikte vertaling: Luthers Works, American Edition, vol. 12, p. 147 ev)

NB. Deze Luther-quote is een vertaling van de eerder in de Engelse taal gepubliceerde versie.

Bron tekst: If you would like to have these Luther Quotes sent to family or friends you can send (with their permission) their email address to: info@martinluther-quotes.com.
Or, you can use the web-form on the homepage of the website maartenluther.com. There you can find both options to subscribe and unsubscribe from our weekly quotes. The emails are free of charge and you are not asked for donations.

Bron afbeelding:  DailyVerses-net

 

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s