‘God sprak: ‘Nu gaan Wij de mens maken, als beeld van Ons, op Ons gelijkend; (…) En God schiep de mens als zijn beeld; als beeld van God schiep Hij hem; man en vrouw schiep Hij hen. (…)’ (Uit/naar Genesis 1 de verzen 26-27)
‘Over belang en rijkdom van verschil’*
Opmerking vooraf: Lees eerst de tekst in de afbeelding en daarna de citaten en het opgemerkt hieronder. Het is ook mogelijk – en zelfs nog beter – om via de link onderaan direct het bronbestand, waaruit hieronder geciteerd is, te lezen. (1)
Geciteerd 1: In Genesis 1 : 26-27 zegt God: laten we de mens maken naar ons beeld en gelijkenis. Het is wel merkwaardig dat in de Hebreeuwse tekst letterlijk staat: ‘mannelijk en vrouwelijk schiep Hij hen‘. Voor de Joodse traditie is God niet seksueel, maar schept Hij de mens volgens het seksuele verschil. Ook dat verschil behoort tot het ‘beeld zijn van God’. Dus komt dat verschil van God zelf en heeft het een positieve waarde.
In de christelijke wereld is seks lang als vloek ervaren (of getypeerd – AJ). Dat klopt echter niet met het scheppingsverhaal. Seksualiteit is een scheppingsgave. Dat seksualiteit irrationeel en dynamisch is, en aanleidig kan geven tot geweld, heeft te maken met de manier waarop wij met de positieve scheppingsgave omgaan.
Geciteerd 2: Vandaag in onze cultuur, beleven we een soort relativering van het seksuele verschil. Alle mensen zijn gelijk. Mede door de emancipatiegedachte hebben we het verschil tussen man en vrouw gerelativeerd als een cultuurgegeven. Xavier Lacroix noemt dat ‘onverschilligheid voor het verschil‘.
Geciteerd 3: In de naam van gelijkheid, wat op zich zeer waardevol is, wordt gedaan of alle verschillen onbelangrijk zijn. We zien dat ook bij de universele rechten van de mens: elk onderscheid op basis van ras, religie, sekse,… mag geen aanleiding geven tot discriminatie, omdat alle mensen gelijk zijn. Op zich een prima standpunt, maar het betekent ook dat daarmee de verschillen, die er wel degelijk zijn, gerelativeerd worden.
Geciteerd 4: Vroeger, vanuit het naturalisme, werd het verschil tussen man en vrouw veel sterker benadrukt. De man werd voorgesteld als meer rationeel, meer de publieke figuur. Terwijl de vrouw als emotioneel werd gekarakteriseerd, meer betrokken op het gezinsleven. Daarom waren ze wezenlijk, van nature van elkaar onderscheiden, wat ook hun positie en verhouding in de samenleving bepaalde.
Zo komt men tot stereotypen, die man en vrouw in hun ‘wezen’ opsluiten. De emancipatiegolf heeft zich daartegen verzet om de ondergeschiktheid van de vrouw aan de man ongedaan te maken.
De tekst van Genesis 1 blijft ons echter achtervolgen en leert ons dat we niet onverschillig mogen zijn voor het verschil, ook niet voor het man-vrouw-verschil.
* Opgemerkt: Het is toch opmerkelijk dat in onze moderne geseculariseerde samenleving/maatschappij, waar men de verschillen tussen de beide seksen zoveel mogelijk probeert te ontkennen en/of te camoufleren, men de transgenders, die blijkbaar wel sekseverschillen zien en (menen te) ervaren, juist – zelfs op zeer jonge leeftijd al – wil bijvallen in dat opmerken en ervaren van de sekse-ongelijkheid en dat men hen alle ruimte wil geven voor het laten uitvoeren van een gendertransitie…
(1) Dit leerzame artikel wil ik de lezers van harte aanbevelen.
Bron citaten: urv.be/link naar pdf op het internet of link naar lokale pdf
* URV = Unie van de Religieuzen van Vlaanderen