Waakt en bidt…

De Heer is mijn Herder, mij ontbreekt niets.*
(Psalm 23 : 1)

Van dr. Maarten Luther (1536)
Op een avond na gebed aan de eettafel uiteengezet.

Psalm 23 (16)

Hij verkwikt mijn ziel, Hij leidt mij op het rechte pad omwille van
Zijn naam. Hij leidt me in de rechte sporen

(Psalm 25 : 3)

Geciteerd: “De HEER”, zegt hij, “brengt mij niet alleen in groene weiden en bij het frisse water waardoor mijn ziel verkwikt wordt. Hij leidt mij ook over de juiste paden, zodat ik niet verdwaal en terecht kom in de woestenij en daar omkom. Dat wil zeggen, Hij houdt mij bij de gezonde leer, opdat ik niet misleid zal worden door valse leraars, noch ervan afvallen vanwege verleiding of overtreding; opdat ik zal weten hoe ik moet wandelen en in leer en leven daarom niet van de wijs gebracht zal worden door de heiligheid en het strenge leven van huichelaars; en dat ik steeds zal beseffen wat tot de juiste leer, het ware geloof en de ware aanbidding behoort.”

Het werk en de mooie vrucht van het zuivere Woord is dus dat degenen die zich er stevig aan vastklampen, er niet alleen kracht en troost voor hun ziel van ontvangen, maar dat ze daarnaast ook beschermd worden tegen valse leerstellingen en valse heiligheid. Het is waar dat velen deze schat ontvangen, maar zonder deze te kunnen behouden. Want zodra een mens zelfvoldaan en aanmatigend wordt en denkt dat hij zichzelf inmiddels veilig gesteld heeft, zal hij spoedig verloren gaan; nog voordat hij kan opzien, is hij al op een dwaalspoor gebracht. De duivel kan zich ook vertonen in heiligheid en zichzelf vermommen, zoals de apostel Paulus zegt (2 Korintiërs 11 : 14), als “een engel des lichts“. Zijn dienstknechten doen dan alsof ze predikers van de gerechtigheid zijn en gaan de kudde van Christus binnen in schaapskleren, maar van binnen zijn ze roofzuchtige wolven (Matteüs 7 : 15).

Daarom zullen we waken en bidden, zoals de profeet in het laatste vers van deze Psalm aangeeft, dat onze Herder ons trouw wil houden aan de schat die Hij ons geschonken heeft. Degenen die hierin falen, verliezen zeker de schat, en, zoals Christus zegt (Lukas 11 : 26), wordt hun laatste toestand erger dan de eerste. Want later worden ze de meest giftige vijanden van het christendom en doen ze veel meer kwaad met hun valse leringen dan de tirannen met het zwaard. Paulus sprak en schreef uitdrukkelijk over valse leraars (profeten) die de leden van de door hem gestichte gemeenten in Korinthe en Galatië op een dwaalspoor hadden gebracht en die later alle gemeenten in Klein Azië op een dwaalspoor hebben gevoerd (2 Timoteüs 1 : 15). “

Maarten Luther: Dr.Martin Luthers Werke (Weimarer Ausgabe) WA 51, S. 271 ev (gebruikte vertaling: Luthers Works, American Edition, vol. 12, p. 147 ev)

NB. Deze Luther-quote is een vertaling van de eerder in de Engelse taal gepubliceerde versie.

Bron tekst: If you would like to have these Luther Quotes sent to family or friends you can send (with their permission) their email address to: info@martinluther-quotes.com.
Or, you can use the web-form on the homepage of the website maartenluther.com. There you can find both options to subscribe and unsubscribe from our weekly quotes. The emails are free of charge and you are not asked for donations.

Waakt te allen tijde, biddende, dat gij in staat moogt wezen te ontkomen aan alles wat geschieden zal, en gesteld te worden voor het aangezicht van de Zoon des mensen.‘ (Lucas 21 : 36)

Bron afbeelding:  Pinterest

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s