Wet en Evangelie…

De Heer is mijn Herder, mij ontbreekt niets.*
(Psalm 23 : 1)

Van dr. Maarten Luther (1536)
Op een avond na gebed aan de eettafel uiteengezet.

Psalm 23 (14)

Hij herstelt mijn ziel, Hij leidt mij op het rechte pad omwille van Zijn naam.
(Psalm 25 : 3)

Geciteerd:  Hier legt de profeet zelf uit over wat voor soort weide en fris water hij heeft gesproken, namelijk dat soort waardoor de ziel wordt gesterkt en hersteld. Dat kan echter niets anders zijn dan het Woord van God. Maar omdat onze Here God een tweevoudig Woord heeft, de Wet en het Evangelie, maakt de profeet het voldoende duidelijk dat hij hier niet over de Wet maar over het Evangelie spreekt als hij zegt: “Hij herstelt mijn ziel.” De wet kan de ziel niet herstellen, want het is een Woord dat eisen aan ons stelt en ons gebiedt dat we God liefhebben met heel ons hart, enz., En onze naasten als onszelf (Matteüs 22 : 37, 39).

De Wet veroordeelt iemand die anders doet en spreekt deze woorden over hem of haar uit (Galaten 3 : 10; Deuteronmium 27 : 26): “Vervloekt is een ieder die niet alles doet wat in het boek van de wet staat geschreven.” Nu is het zeker dat niemand op aarde dat doet; daarom komt de Wet te zijner tijd met zijn vonnis en bedroeft en beangstigt alleen maar de zielen. Waar geen hulp wordt geboden, worden ze onder druk gezet, zodat ze moeten wanhopen en voor altijd verloren gaan. Paulus zegt daarom (Romeinen 3 : 20): “Door de wet komt alleen kennis van zonde“, en (Romeinen 4 : 15): “De wet brengt alleen toorn.

Het Evangelie is echter een gezegend Woord. Het vraagt ​​niets van ons, maar kondigt al het goede aan, namelijk dat God ons, arme zondaars, Zijn enige Zoon heeft gegeven en dat Hij onze Herder zal zijn; Hij zal ons uitgehongerde en verstrooide schapen zoeken en zijn leven voor ons geven, om ons te verlossen van zonde, van de eeuwige dood en van de macht van de duivel. Dat is het groene gras en het frisse water waarmee de Heer onze ziel herstelt. Zo zijn we verlost van ons slechte geweten en onze droevige gedachten. Daarover meer in het vierde vers.

Maarten Luther: Dr. Martin Luthers Werke (Weimarer Ausgabe) WA 51, S. 271 ff (gebruikte vertaling: Luthers Works, American Edition, vol. 12, p. 147 ev)

NB. Deze Luther-quote is een vertaling van de eerder in de Engelse taal gepubliceerde versie.

Zie eventueel ook:  Psalmen en de Wet

Bron tekst: If you would like to have these Luther Quotes sent to family or friends you can send (with their permission) their email address to: info@martinluther-quotes.com.
Or, you can use the web-form on the homepage of the website maartenluther.com. There you can find both options to subscribe and unsubscribe from our weekly quotes. The emails are free of charge and you are not asked for donations.

Bron afbeelding:  Bible Verse Images

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s