‘Laat de doden hun doden begraven’*…

Maar, broeders en zusters, ik kon tot u niet spreken als tot geestelijke mensen. Ik sprak tot mensen van deze wereld, tot niet meer dan kinderen in het geloof in Christus. Ik heb u melk gegeven, geen vast voedsel; daar was u nog niet aan toe. En ook nu nog niet.
Wanneer u afgunstig en verdeeld bent, dan bent u toch gebonden aan de wereld, dan leeft u toch als ieder ander? Wanneer de een zegt: “Ik ben van Paulus,” en een ander: “Ik van Apollos,” bent u dan niet als alle andere mensen?‘ (Uit 1 Korintiërs 3 de verzen 1-4)

* Uit Matteüs 8 : 18-22 vers 22b.

Kan een dode aan lijkschouwing doen?

Geciteerd:Ben ik dood als mijn hart stopt, mijn adem stokt en spieren verstijven? Nee, dood betekent iets heel anders. Je kunt springlevend en toch dood zijn.” Een inspirerende boodschap van dr. G. A. van den Brink!

Opgemerkt 1: Dit artikel niet gelezen. Toch lijkt het me dat we onszelf niet de vraag hebben te stellen of we misschien nog dood zijn. (1) Veel belangrijker is de oproep tot bekering en het volgen van Jezus, waarbij Gods Woord ons doet horen dat we de oude mens hebben te doden en dat we de nieuwe mens hebben aan te trekken. Waar het Woord is (gelezen en verkondigd wordt) daar werkt de Geest, want Hij wil het niet zonder de middelen doen.
Waar het Woord klinkt en wij gehoor geven aan dat Woord, daar komt onze oude mens – die hier op aarde nooit helemaal sterft – in opstand.  Maar dan mogen we weten dat die oude mens toch door onze Heer Jezus Christus overwonnen en gedood is. In Hem mogen wij daar zeker van zijn en er steeds weer van verzekerd worden.
Dat gebeurd in de weg van het gelovig horen en dus in het gebruik van de middelen. Ben je nog niet gedoopt, laat je dan dopen. Want dat middel laat de Geest niet ongebruikt en werkeloos in je leven. Net als de verkondiging van Gods Woord niet, net als het samenleven in een gemeente niet, net als het gebruikt van de Sacramenten niet. Of wil je soms meer dan de ‘gewone’ menselijk begaanbare weg die Gods Woord ons wijst?

(1) Hoe zou een dode ooit aan zelfbeschouwing/lijkschouwing kunnen doen? Een dode kan zelfs niet luisteren naar en meekijken met een lijkschouwer!

Opgemerkt 2: Er zijn predikanten/gemeenten die menen dat we in de gemeente van Jezus Christus deels tegen levenden en deels tegen doden (s)preken. En voor die doden spelen ze dan de lijkschouwer.
Dat onderscheid maken in een gedoopte gemeente is niet naar Gods Woord! Paulus spreekt de woorden van 1 Korintiërs 2 in de verzen 10-16 in/aan een gedoopte gemeente, waarvoor hij aan het begin van zijn brief God hartelijk gedankt heeft.
In zijn Evangelie verkondiging aan de heidenen spreekt hij de mensen niet aan als doden maar als medemensen die ook mogen delen in de genade van God zoals die gebleken is bij en door de kruisiging en opstanding van onze Heer Jezus Christus.
Zie hoe nabij hij hen komt wanneer hij spreekt tot belangstellende wijsgeren in Athene (Lees Handelingen 17 : 22-31).

Bron citaat: CIP-NL – ‘Dr. G.A. van den Brink: “Je kunt springlevend en toch dood zijn

Bron afbeelding: SlidePlayer

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Geschiedenis. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s