Het begon niet pas met/bij de ‘Founding Fathers’… (I)

NB. Deze blog serie werd geschreven om het belang en de invloed aan te geven van het Bijbelonderwijs van Luther (en hier in dit geval m.n. ook wat hij schreef in het ‘Magnificat’) voor de mensen (overheidspersonen, maar ook burgers en boeren) in Duitsland en andere landen in Europa. Het Bijbelonderwijs van Luther is bij de ontwikkelingen in Europa na het begin van de Reformatie en later ook in Amerika van niet te onderschatten betekenis geweest en heeft meer mensen bereikt en beïnvloed en daardoor ontwikkelingen in gang gezet dan het (toch meer status quo behoudende /conserverende) (Bijbel)onderwijs en leringen en levenspraktijk van (bijvoorbeeld) Erasmus.
Ook in het leven en bij het optreden van Willem Oranje en latere leden van het Oranjehuis in Nederland mogen/kunnen we de betekenis en invloed van het Bijbelonderwijs van Luther niet onderschatten. En het optreden van Willem van Oranje en ook dat van latere leden van het Oranjehuis zijn een voorbeeld en inspiratiebron geweest en gebleven voor velen tot ver buiten onze landsgrenzen toe.

Geciteerd 1: Vanuit het niets, met gezond verstand en tomeloze energie schiepen de Founding Fathers een nieuw land met een uniek bestuur: de Verenigde Staten van Amerika.
De toentertijd opgestelde grondwet was het sluitstuk van een periode waarin de Amerikaanse kolonisten de confrontatie aangingen met Engeland, zich afscheidden en daarna hun eigen vorm van bestuur moesten bedenken.
Het is niet minder dan een wonder dat in die dertien kolonies, een smalle strook aan de Atlantische Oceaan ver van de toenmalige beschaafde wereld, de mensen rondliepen met de eruditie, beschaving en creatieve intelligentie die nodig waren om deze klus te klaren.
Ze waren bekend met Plato en Aristoteles, Cicero en Livius, met Machiavelli en Montesquieu. Ze hadden verlichtingsdenkers als John Locke en David Hume niet alleen gelezen, maar ze hadden hun ideeën ook vertaald naar hun eigen situatie. We noemen hen de Founding Fathers.
Deze mannen, op zich geen opruiende types, begonnen een revolutie. Ze verwierpen niet alleen de dominante macht, maar vervingen die door iets wat nog nooit vertoond was: een republiek gegrondvest op de soevereiniteit van het volk, met een regeringssysteem dat voorzag in een regelmatige vredige machtswisseling. Een systeem dat zo ingenieus was dat het al 230 jaar ononderbroken functioneert.

Opgemerkt: Hier wordt te veel toegeschreven en lof gebracht aan de ‘Founding Fathers’ en aan de wijsgeren die ze bestudeerd hadden! Wanneer we Luthers Magnificat (1521) lezen, dan horen we hoe Luther, geleerd door Gods Woord, weet door te geven hoe er vanuit Gods Woord gezien gesproken dient te worden over plaats en taak van overheden en hun dienstbaarheid aan het (gewone) volk.
Het kan niet anders of Willem van Oranje heeft in zijn jonge jaren thuis van zijn vader en moeder dit Bijbelonderwijs van Luther al gehoord en ‘meegekregen’ en daar ook later gebruik en praktijk van gemaakt. Aan het hof van Brussel werden de jonge hovelingen heel anders onderwezen* over de taak van de overheid en hun zorg voor en luisteren naar de wensen van het gewone volk.
We zullen dus beslist de ‘geest/begeestering van Luther’ die door Europa waaide en ook in het leven van Willem van Oranje en zijn familie – met wie hij zeer nauwe betrekkingen onderhield – niet buiten beschouwing kunnen en mogen laten. Hoe Willem van Oranje zijn laatste jaren in Delft leefde was ongekend voor een man van zijn stand en de functie en taak die hem was toebedeeld door de Staten van Holland en Zeeland.

*  O.a. Machiavelli’s werk.

(Wordt vervolgd!)

Zie ook:

Bron citaat 1+2: Historisch Nieuwsblad 10/2016 – ‘Founding Fathers De mannen die Amerika groot maakten‘ – door Frans Verhagen

Bron afbeelding:  IsGeschiedenis

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Geschiedenis, Politiek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s