Ons leven is een Geestelijke (wed)strijd!

Strijd de goede strijd des geloofs.
(1 Timotheus 6 : 12)

Geciteerd: ‘‘Nee, ik strijd niet tegen de zonde.’

Opgemerkt: We moeten wel goed opletten met wat we beweren over onszelf, namelijk of we onszelf niet tegenspreken, maar meer nog dat we Gods Woord niet tegenspreken. In het stukje dat CIP-nl op Facebook gepubliceerd heeft, lijkt het erop dat beiden gebeurd: de schrijver spreekt zichzelf tegen én de schrijver spreekt Gods Woord tegen.

Wij gelovigen strijden – als het goed is tenminste – tegen de zonde en wel elke dag van ons leven. Dat doen we natuurlijk al door de dag dankend en Bijbellezend en biddend te beginnen. En daarmee trekken we de wapenrusting (weer) aan die de Geest ons geven wil om als goed soldaat van Jezus Christus (zie 2 Timoteüs 2 : 3-4) in zijn leger te functioneren (=inzetbaar zijn voor de strijd en strijden).

Bij dat strijden laten we ons leiden door de Geest en Zijn we in het strijden tegen onze eigen wil en tegen de wereld en de duivel niet onderworpen aan het ons (angstvallig) houden aan wetsregels, maar onderwerpen we ons aan het verlangen van de Geest (zie Galaten 5 en m.n. de verzen 13-26).

De Geest wil dat verlangen wekken en Gods wet in onze harten schrijven door ons gebruik te laten maken van heel Gods Woord. Alle woorden in onze Bijbel zijn door de Geest geïnspireerd opgeschreven en aan ons gegeven om ons geschikt te maken voor de dienst aan onze Heer Jezus Christus en daarmee aan het liefhebben en dienen van onze naasten.

De apostel Paulus schrijft de Korintiërs: Neen, ik tuchtig mijn lichaam en houd het in bedwang, om niet, na anderen gepredikt te hebben, wellicht zelf afgewezen te worden. (Uit 1 Korintiërs 9 : 16-27). Paulus heeft het daar over atleten die zich aan de wedstrijdregels hebben te houden om niet gediskwalificeerd te worden.

Een wedstrijd is beslist ook een strijd te noemen! Een strijd met jezelf, om niet toe te geven aan zaken die ja afleiden en je conditie bedreigen en waar het bijvoorbeeld een sport als vuistvechten (boksen) betreft, moet je ook heel goed letten op je tegenstander, waar hij zich bevindt (om geen slag in de lucht te slaan) en waar hij je bedreigt, om niet knockout te gaan…

Slot: Ga eens na hoe in de Heidelbergse Catechismus de Tien Geboden/wetsregels worden uitgelegd en toegepast op grond van wat heel Gods Woord ons leert*. Dan zien we dat we niet alleen maar strijd hebben te voeren tegen zonden als overspel, abortus en euthanasie (bij en door anderen), maar dat we we leren om niet alleen God maar juist ook onze naasten (medemensen)  lief te hebben en zorg voor hen te hebben en te dragen, niet in de laatste plaats door ook altijd weer vergevingsgezind en vergevend met hen te willen omgaan. Dan dienen we de onderlinge vrede in huwelijk en gezin, in de gemeente(n) en kerken en in onze samenleving.

* Zie HC Zondag 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44

Bron citaat: CIP-NL (13 januari 2021) – ‘’Een wettisch leven leidt tot schuldgevoelens’ – door Peter Overduin

Bron afbeelding: DailyVerses-net

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Huwelijk en gezin. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s