De grootmoederhypothese…

Ook oudere vrouwen hebben zich ingetogen te gedragen – sober, waardig en bezonnen, net als de oudere mannen – ze mogen niet kwaadspreken of verslaafd zijn aan wijn. Ze moeten goede raad weten te geven, en de getrouwde jonge vrouwen voorhouden dat ze hun man en kinderen zullen liefhebben, dat ze ingetogen, behoorlijk in de omgang met anderen, zorgzaam in het huishouden en vriendelijk moeten zijn, en dat ze het gezag van hun man erkennen. Dan wordt het Woord van God in ere gehouden.‘ (Naar Titus 2 : 2-5, NBV)

Geciteerd 1: Reeds eind jaren ’70 poneerde Kristen Hawkes, hoogleraar antropologie aan de universiteit van Utah deze grootmoederhypothese. (1) Daartoe bestudeerde ze de Hadza, een volk van jagers-verzamelaars in Tanzania. Dit volk leeft in grote gezinnen of kleine groepen bij elkaar, op de wijze van onze voorouders. Elke vrouw met jonge kinderen had hulp van een oudere vrouw, ontdekte Hawkes. Die waren vooral heel goed in het in huis halen van voedsel. En door goed te zorgen voor haar kleinkinderen zorgde de menopauzale vrouw er toch voor dat haar DNA werd doorgegeven. En dat sloot aan bij de cijfers: kinderen met grootouders deden het qua gewicht en welzijn beter dan kinderen zonder.

Geciteerd 2: Maar er zit nog meer voordeel aan. Kinderen leren verschillende dingen van verschillende generaties: ouders brengen vooral praktische vaardigheden bij, grootouders brengen door hun levenswijsheid een beter begrip van de wereld. Ook dat was en is van evolutionair belang. Immers: daarmee werd de mens intelligenter. Onderzoeken wijzen uit dat slimme hersenen vooral via het het X-chromosoom* worden doorgegeven. Dat wil dus zeggen via je moeder en haar ‘voormoeders’.

* Opgemerkt: Albert Einstein, bijvoorbeeld, had dus blijkbaar weinig door te geven, dat moet toch wel wat problematisch zijn voor evolutiebiologen. We moeten dus aannemen dat het hoge percentage nobelprijswinnaars onder geleerden van Joodse afkomst via de moederlijke lijn hun hoge intelligentie hebben meegekregen…

(1)  Over de jaren die vrouwen nog leven na hun menopauze is al veel onderzoek verricht. Immers: onvruchtbare vrouwen zijn op het eerste gezicht niet interessant in het kader van voortplanting en het komt voor zover bekend ook alleen maar bij mensen en walvissen voor. Er bestaat echter de zogenoemde grootmoederhypothese. Deze aanname zou weleens wetenschappelijk onderbouwd kunnen worden. Oudere vrouwen vergroten namelijk de kans op overleven van hun nageslacht.

Bron citaten: Reporters Online (via Blendle) – ‘Waarom je langer leeft als je oma nog hebt‘ – door Annedieke Kuchler

Bron afbeelding:  Pinterest

 

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Geschiedenis, Huwelijk en gezin, Israël, Politiek, Wetenschap. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s