Een alsmaar durende strijd op leven en dood… (IV)

God slaat echter geen acht op de tijd waarin men Hem niet kende, maar roept nu overal de mensen op een nieuw leven te beginnen, want Hij heeft bepaald dat er een dag komt waarop Hij een rechtvaardig oordeel over de mensheid zal laten vellen door één man, Die Hij voor dat doel heeft aangewezen. Het bewijs dat het om deze man gaat, heeft Hij geleverd door Hem uit de dood te doen opstaan.‘ (Uit Handelingen 17 : 30-31)

Een nieuw leven beginnen!

Geciteerd 1: In Frankrijk en Spanje vonden tijdens de jaarwisseling grote illegale feesten plaats. Toen de pest Europa teisterde in de veertiende eeuw zochten veel mensen hun toevlucht in gebed of afzondering, maar ook toen waren er burgers die liever feestten.

Opgemerkt: Wat we na de pestepidemie die in het Historisch Nieuwsblad beschreven  wordt zien gebeuren, dat is dat er in het maatschappelijk leven een aantal scheefgegroeide maatschappelijke verhoudingen noodgedwongen rechtgetrokken worden. En hoeveel scheefgroei is er niet altijd weer geweest in kerk en maatschappij.
In het Bijbelboek Deuteronomium lezen we over zegen en vloek. Daarom is het onze opdracht en de moeite waard om herinnerd te worden en te blijven nadenken over de grote ‘epidemieën’ (in allerlei vorm van oorlogen, revoluties, pandemieën) en dat we ons daarbij dan ook altijd weer afvragen: konden en kunnen wij wel zegen ontvangen en verwachten over hoe wij met elkaar samenleven en hoe wij deze wereld gebruiken.
De Bijbel geeft ons ieg voldoende reden om ons altijd weer te bezinnen op onze verhouding tot God zoals die blijkt uit onze verhouding tot onze naasten en deze schepping. Er was een niets en niemand ontziende en alles en overal mensenlevens en dorpen en steden en natuur verwoestende WO II voor nodig om de mensen/volken in Duitsland en Europa en elders weer tot bezinning en tot (voorlopige?) vormen van samenwerking te brengen…

Bron citaat:  Historisch Nieuwsblad – ‘De pest besmette en doodde miljoenen mensen

En hun schatten opengedaan hebbende, brachten zij Hem geschenken: goud en wierook en mirre.‘ (Mattheüs 2 : 11)

Geciteerd 2: Hoe kunnen we, als we het bezitten, geld en goed zo besteden dat het Koninkrijk van onze Heere Christus bewaard en vermeerderd wordt en arme kinderen gevoed worden?
Het antwoord is dat we geld en goed zo moeten gebruiken, dat er ijverige predikers van het Evangelie, geschikte ambtsdragers en schoolmeesters zijn, zodat de armen, die niet in hun voedsel kunnen voorzien omdat ze ziek zijn of vanwege andere nood, onderhouden worden.
In het bijzonder betekent het echter, dat jongens die begaafd zijn om te leren opgeleid worden, zodat onze nakomelingen eveneens rechtschapen predikers en ambtsdragers mogen hebben. (…) Wie zo met zijn geld omgaat, die geeft en offert het aan het Kind Jezus, net zoals de wijzen dat deden.

Bron citaat 2:  checkluther- com – Meditatie 6 januari 2021 – Luther Heritage Foundation (Veenendaal)

Bron afbeelding: SlideServe

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Geschiedenis. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s