‘Dat heden voor u geboren is’…

En de engel zei tegen hen: Wees niet bevreesd, want zie, ik verkondig u grote blijdschap, die voor heel het volk wezen zal, namelijk dat heden voor u geboren is de Zaligmaker (Heiland, Redder), in de stad van David; Hij is Christus, de Heere.‘ (Lukas 2 : 10-11)

De Geboorte van Onze Heer

Met Zijn menselijk geboren worden op aarde neemt Christus onze (oude) geboorte van ons weg en neemt die op in Zijn geboorte, Hij schenkt ons de Zijne, zodat we daarin zuiver en nieuw zouden worden, alsof het de onze was, zodat elke christen zich kan verheugen en roemen in de geboorte van Christus alsof ook hij/zij, net als Christus, lichamelijk uit Maria was geboren. Wie dit niet gelooft of eraan twijfelt, is geen christen. Dat is de grote vreugde waarover de engel spreekt.

Dit is de troost en buitengewone goedheid van God dat, als een mens dit gelooft, hij kan roemen op de schat dat Maria zijn ware moeder is, Christus zijn Broer, en God zijn Vader. Want al deze dingen zijn waar en gebeuren wanneer we geloven. Dit is het belangrijkste en de belangrijkste schat in elk evangelie, voordat er ook maar enige leerstelling over goede werken uit naar voren kan worden gebracht.

Christus moet bovenal de onze worden, en wij worden de Zijne, voordat we werken kunnen aangrijpen. Maar dit kan alleen gebeuren door het geloof dat ons helpt en leert het evangelie goed te begrijpen en om het op de juiste manier ‘te grijpen’. (1)  Dit is Christus op de juiste manier kennen, zodat het geweten gelukkig, vrij en tevreden is. Hieruit groeit liefde en lof voor God, die ons in Christus kosteloos zulke kostbare en overvloedige gaven heeft geschonken. Dit geeft de moed om alles te doen, te vermijden en te ondergaan zoals God het wil, zowel in leven als in dood, zoals ik al vaker heb gezegd.

Dit is wat Jesaja bedoeld:Want een Kind is ons geboren, een Zoon is ons gegeven” (Jesaja 9 : 6) – aan ons, aan ons, aan ons is geboren en aan ons is gegeven. Zorg er daarom voor dat u geen vreugde beleeft aan het Evangelie als alleen maar een mooie geschiedenis, want dat duurt niet lang; ook niet als alleen maar een mooi voorbeeld, want dat houdt geen stand zonder geloof. Maar zorg ervoor dat u zich deze geboorte eigen maakt en van plaats wisselt, zodat u van uw (oude) geboorte wordt bevrijd en de Zijne ontvangt. Dit gebeurt als je gelooft. (2)

Maarten Luther: Dr.Martin Luthers Werke (Weimarer Ausgabe) WA 10,1.1, S. 72 ev (gebruikte vertaling: Luthers Works, American Edition, vol. 75, p. 216 ev)

(1) ‘Niet dat ik het reeds verkregen heb, of al volmaakt ben; maar ik jaag er naar, of ik het ook grijpen mocht, waartoe ik van Christus Jezus ook gegrepen ben.‘ (Filippenzen 3 : 12)
(2Daarom verliezen wij de moed niet, maar al vervalt ook onze uiterlijke mens, nochtans wordt de innerlijke van dag tot dag vernieuwd. (2 Korinthiërs 4 : 16)

NB. Deze Luther-quote is een vertaling van de eerder in de Engelse taal gepubliceerde versie.

Bron tekst: If you would like to have these Luther Quotes sent to family or friends you can send (with their permission) their email address to: info@martinluther-quotes.com.
Or, you can use the web-form on the homepage of the website maartenluther.com. There you can find both options to subscribe and unsubscribe from our weekly quotes. The emails are free of charge and you are not asked for donations.

Bron afbeelding:  Bible-com

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Geschiedenis, Israël. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s