‘Want alzo lief heeft God DE WERELD gehad’…

U moet niet denken dat ik u bij de Vader zal aanklagen; Mozes op wie u uw hoop hebt gevestigd, klaagt u aan. Als u Mozes zou geloven, zou u ook mij geloven, hij heeft immers over Mij geschreven. Maar als u niet gelooft wat hij geschreven heeft, hoe zou u dan geloven wat Ik zeg?‘ (Uit Johannes 5 : 39-47)
Wie Mij afwijst en Mijn Woorden niet aanneemt heeft al een Rechter: alles wat Ik gezegd heb zal op de laatste dag over iemand oordelen.‘ (uit Johannes 12 : 44-50)

Luther gelooft God op Zijn geopenbaarde Woord, dat was hem genoeg!

Geciteerd:Was ik maar Petrus, Paulus of Maria!” zegt iemand. „Dat geschenk is vast voor hen bedoeld, maar ik ben een arme zondaar.” Pas op (waarschuwt Luther) dat je niet in zulke gedachten blijft hangen. Keer terug naar Christus’ woord. De vraag is niet of je Petrus of Maria bent, maar of je bij de wereld hoort.
Pak jezelf eens bij je neus, dan voel je dat je mens bent, net zo goed als anderen. Je mag niet denken: „Ik weet niet of Gods Zoon aan mij gegeven is en of het eeuwige leven mij is beloofd.” Dan beschouw je God als leugenaar. „Als God nu eens persoonlijk zei* dat dit geschenk voor mij is…”
Luthers antwoord is duidelijk: Lieve vriend, God spreekt in het algemeen. Hij sluit niemand buiten, maar wij kunnen wel onszelf buitensluiten. Wie uit ongeloof Christus nog niet heeft willen aannemen, die veroordeelt zichzelf.

* Of: liet Hij dat nu eerst ook maar eens op bijzondere/ontegenzeggelijke manier (inwendig of uitwendig) aan mij blijken.

Opgemerkt: Luther zegt in het citaat ‘die veroordeelt zichzelf’, maar dat is zelfs nog te hoog gegrepen voor een mens, want het is God Die oordeelt en oordelen zal, maar wij hebben hier (op aarde) te maken met Gods geopenbaarde Woord en dat oordeelt ieder die God niet gelooft op Zijn geopenbaarde Woord, zoals dat via de Bijbel onder het werk van de Heilige Geest tot ons komt en daarbij ook nog ‘onweerlegbaar/onontkenbaar’ ondersteund wordt door de sacramenten Doop en Avondmaal.

Slot: Geciteerd: ‘alles wat Ik gezegd heb zal op de laatste dag over iemand oordelen.
Vraag: moet dat iemand op z’n sterfbed wanhopig maken of juist alle hoop geven?

Zie ook: Over schuld en je verzoend weten…

Bron citaat:  RD Opinie – Column: Luther is evangelisch – door dr. G.A. van den Brink.

Bron afbeeldingBible Study

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s