Over schuld(gevoel) en je verzoend weten…

Want u bent tot vrijheid geroepen‘ (Uit/naar Galaten 5 : 13)

Geciteerd: Dat de ethiek toch weer opveert, in jonge generaties, zegt iets over wie de mens is. Niet alleen eindeloos schuldbewust (1), maar ook gezegend met een sterk verantwoordelijkheidsgevoel. Loontjens: “Gelovigen schrijven die ethische impuls in onze geest toe aan God, en ik snap wel dat dat duidelijkheid en houvast geeft. Voor mij is dat verband er niet, maar ik zie ook dat de drang om het goede te doen niet zomaar een gedachte is die ikzelf produceer.

De filosoof Martin Heidegger, die zelf een dubieuze verhouding tot schuld heeft, zegt hierover toch iets moois: dat ons schuldbewustzijn een oordeel is dat van binnenuit komt, maar toch ook van buitenaf, als een blik die van bovenaf op ons neerkijkt. We worden tot de orde geroepen, en dat ‘roepen’ is niet iets wat wij bewust doen. Het gaat juist ook tegen ons in. Heel treffend zegt Heidegger: ‘De roep komt uit mij en toch over mij.’”

Mooi, inderdaad. En met deze wijsheid moeten we verder, als wonderlijke wezens die lijden onder oprispingen van schuld. Loontjens: “Hoewel het niet meteen iets oplost, valt er met dit filosofische inzicht toch meer licht op wie ik ben, op wie wij zijn. Met de mens die je bent, moet je je verzoenen.”

Opgemerkt: Wanneer we door het geloof ons in Christus met God verzoend weten, dan kunnen en durven we vrijmoedig de ‘tot vrijheid geroepen mens’ (zie Galaten 5) te zijn voor het aangezicht van God en mensen. Behalve de voorbeeldige moed van de apostelen is o.a. ook de moed van Maarten Luther daar een goed voorbeeld van! De angstige, zich schuldig wetende en voelende en voortdurend aan zichzelf twijfelende mens Maarten Luther werd een moedig en vrijmoedig mens. Zelfs ook wel eens al te vrijmoedig en soms ook nog weer al te angstig/bezorgd gezien zijn latere boekje over de Joden. De dood echter joeg hem geen (schuld-)angst meer aan!

Bron citaten:  de nieuwe KOERS (via Blendle) – ‘Waarom we ons zo vaak schuldig voelen‘ – door Tjerk de Reus

Zie ook:  ‘Want alzo lief heeft God DE WERELD gehad…

(1) Schuldbesef is niet het monopolie van het christendom. Ook de oude Grieken leden er al onder. Vandaag voelen we ons schuldig omdat de ijskappen smelten. Maar dit schuldbewustzijn, zegt Jannah Loontjens, is vooral positief.

Bron afbeelding: Wellspring Christian Ministries

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s