Zó spreekt de HEER…

Werpt alle overtredingen die gij begaan hebt van u weg
en vernieuwt uw hart en geest.‘ (Ezechiël 18 : 31a)

Bekeer u en leef!

Geciteerd 1: Het woord van de HEERE kwam tot mij: Mensenkind, wat heeft het hout van de wijnstok vóór op elk ander rankendragend hout dat onder de bomen van het woud is? Kan er hout uit gehaald worden om er een gebruiksvoorwerp van te maken? Kan men er een pin uit halen om er welk voorwerp dan ook aan op te hangen?
Zie, het wordt als brandstof aan het vuur overgegeven, het vuur verteert de beide uiteinden ervan en het midden ervan is zwartgeblakerd. Zou het voor een gebruiksvoorwerp geschikt zijn? Zie, toen het gaaf was, kon er geen gebruiksvoorwerp van gemaakt worden. Hoeveel te minder nu het vuur het verteerd heeft, zodat het zwartgeblakerd is. Zal er dan nog een gebruiksvoorwerp van gemaakt kunnen worden? (Uit Ezechiël 15 : 1-5)

Opgemerkt: Lees verder in Ezechiël 15 en 16 wat God nog meer over Zijn eigen volk en de andere volken heeft op te merken. Hieronder nog/alvast verzen uit het slot van Ezechiël 16 (:60-63) en 18 (: 30-32)

Ik vergeef je alles!

Geciteerd 2: Toch zal Ík aan dat verbond blijven denken, het verbond dat Ik met je gesloten heb in de dagen dat je nog jong was. Daarom zal Ik nu een verbond met je sluiten dat eeuwig zal duren. Als je grote (oudere) en je kleine (jongere) zusters weer bij je komen (o.a. Sodom em Samaria), zal je over je gedrag nadenken en je ervoor schamen. Je zult ze van Mij als dochters krijgen*, al maken zij van het verbond geen deel uit. Als ik Mijn (nieuwe) verbond met jou heb gesloten, zal je beseffen dat Ik de HEER ben en overdenken wat je gedaan hebt; je zult je schamen, en zwijgen omdat je vernederd bent – maar Ik vergeef je alles wat je hebt gedaan. Zo spreekt God, de HEER. (NBV, vergelijk ook met HSV en NBG)
* Zie Psalm 87 : 6-7

Geciteerd 3: Ik zal ieder beoordelen naar de weg die hij gegaan is spreekt God, de Heer. Kom tot inkeer, bega geen misdaden meer, anders brengt je schuld je ten val, Breek met het zondige leven dat jullie hebben geleid, en vernieuw je hart en geest. Dán hoeven jullie niet te sterven Israëlieten! Want de dood van de mens geeft me geen vreugde – spreekt God, de HEER. Kom tot inkeer en leef! (NBV, vergelijk ook met HSV en NBG)

Geciteerd 4: ‘Zou ik een welgevallen hebben aan de dood van de goddeloze? luidt het woord van de Here HERE. Niet veeleer hierin dat hij/zij zich bekeert van zijn/haar wegen en leeft? (vers 23).
Dat zei Jezus later net zo: ‘Want God heeft Zijn Zoon niet in de wereld gezonden opdat Hij de wereld veroordele, maar opdat de wereld door Hem behoude worde.‘ (Johannes 3 : 17)
En Paulus schreef van God onze Heiland: ‘Die wil dat alle mensen behouden worden en tot erkentenis der Waarheid komen.‘ (1 Timoteüs 2 : 4)
Laten we dat zeggen, wanneer de gelegenheid zich daarvoor aandient. En laten wij, christenen, gelovigen, rechtvaardigen, doen wat de profeet Ezechiël aan het slot van hoofdstuk 18 in de Naam van de HERE gebood: ‘Vernieuw uw hart en uw geest!‘.
En als we misschien een tijd tegemoet gaan waarin de hand van de Here zwaarder op ons politieke en economische (of persoonlijke!) leven komt te drukken, laten we dan niet in de eerste plaats de schuld zoeken bij anderen, leiders van vroeger en nu (of ouders), maar in de eerste plaats onze eigen levens doorzoeken en voor de Here belijden: ‘Heer mijn hart is boos en schuldig‘. En laten we erkennen dat de Here ons zeker ook om onze eigen zonden bezoekt.

Bron citaat 4:  Ezechiël 18 blz. 56-57 – ‘Bijbellezingen over het boek Ezechiël‘ – door ds. F. van Deursen.

Bron afbeelding:  SlideServe

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Huwelijk en gezin, Israël. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s