Existentiële Angst…

Want zo hoog de hemel is boven de aarde, is Zijn goedertierenheid geweldig
over degenen die Hem vrezen.’ (Psalm 103 : 11)

‘Te groot om te bevechten’*

Geciteerd 1: Ik (1) kan me niet voorstellen hoe het zou zijn om de moeilijkste periodes van je leven te doorstaan zonder liefde, in welke vorm dan ook. Het is natuurlijk niet zo dat iemand anders je meest existentiële angsten kan wegnemen, dat kun je uiteindelijk alleen zelf. Je geliefd weten is wel een voorwaarde om dat te kunnen, denk ik.”

Geciteerd 2:Ik ben niet religieus opgevoed, dus God was voor mij altijd maar een woord. Zonder een bepaalde inhoud. Ik denk dat ik nu beter begrijp waar mensen het over hebben. En ook waarom mensen religieus zijn. Wat niet betekent dat ik een lijn heb met het hogere of zo. Waar ik veel over nadenk sinds ik ziek ben, is genade. Dat speelt zeker in het christendom een belangrijke rol. Maar wat betekent het om genade te krijgen?

Geciteerd 3: Dat is de vervelende, slechte staat van onze natuur, dat ze schichtig wordt en ervandoor gaat als Christus met Zijn genade en troost naar haar toekomt, terwijl ze Hem toch zou moeten navolgen: naakt en blootsvoets tot aan het einde van de wereld. Maar ze draait rond en zoekt haar eigen werk, ze wil van tevoren al rein en waardig genoeg zijn en zelf een genadige God en Christus verdienen, om zodoende vrede te zoeken en de zonde te ontlopen (…). Daarmee valt ze nog dieper in de verschrikking en angst, tot Christus haar met Zijn Woord er weer uit haalt. Daarom moet je Hem niet ongepast behandelen door Hem van je af te slaan en ook niet de troost die Hij je brengt, voor jezelf tot verschrikking en vertwijfeling verdraaien, maar je moet veel meer vol vertrouwen op Hem aflopen. Dan zal je al snel het vrolijke, troostvolle woord horen: ‘Wees niet bang!’, waarmee Hij tot het hart van jou en alle terneergeslagen gewetens spreekt en zegt dat al je zonden kwijtgescholden zijn.

* Geciteerd 4: Al vele millennia voor het verschijnen van de dsm wist Angst haar weg te vinden naar het hart van de mens. In feite danken wij vanaf onze vroegste voorouders ons voortbestaan aan Angst. Hij was een goede raadgever die ons op tijd liet vluchten voor vijanden die te groot waren om te bevechten. (a) En in de huidige tijd bestaan er nog steeds dergelijke vijanden en bestaat gelukkig ook nog steeds de angst. Velen menen dat iedere ‘moderne’ angst een afgeleide is van die oerangst; de meest primitieve angst die wij als levend organisme kennen en die in direct verband staat tot ons bestaan, ons zijn, onze existentie.

(a) De eerste vlucht van de mens was het zich verbergen voor God in de Paradijstuin, terwijl de mens juist kort daarvoor had zullen wegvluchten van de satan en zijn misleidende woorden…

Bron geciteerd 1+2: Trouw/deVerdieping (via Blendle) – ”Alleen de dood kan je van de angst verlossen‘ – Door Stevo Akkerman
Bron geciteerd 3: checkluther-com – Meditatie 24 november 2020 – Luther Heritage Foundation (Veenendaal)
Bron geciteerd 4:  ‘Existentiële angst wat is dat eigenlijk

(1) Lieke Marsman (Den Bosch, 1990) is dichter en essayist. Ze studeerde filosofie in Amsterdam en debuteerde in 2010 met de bundel ‘Wat ik mijzelf graag voorhoud’, waarvoor ze onder meer de C. Buddingh’-prijs ontving. In 2018 publiceerde ze ‘De volgende scan duurt vijf minuten’, naar aanleiding van de kanker die haar trof.

Bron afbeelding:  Pinterest

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Geschiedenis, Huwelijk en gezin, Persoonlijk. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s