‘Als een goed soldaat van Christus Jezus’…

Iemand die in krijgsdienst is, laat zich niet afleiden door het leven daarbuiten,
want zijn bevelhebber moet tevreden over hem zijn.
‘ (Uit 2 Timoteüs 2 : 1-13)

Strijden zonder de aangereikte middelen?

Geciteerd 1: Ook ten aanzien van de zekerheid worstelde hij (de jonge Herman Bavinck) met de toe-eigening van het heil. Hij nam bijvoorbeeld niet direct deel aan het Avondmaal toen hij in Zwolle belijdenis deed van zijn geloof. Die worsteling is herkenbaar in het licht van de geschiedenis van de Schotse kerk, maar niet de keuze die hij hierbij maakte.”

Opgemerkt 2: Is dát niet een overwinning van satan te noemen wanneer je tot het openbaar belijden van je geloof gekomen bent in het midden van de gemeente van Jezus Christus en dan niet de middelen wilt gebruiken die jouw Veldheer je aanreikt?!

Geciteerd 2: De vraag is wat de publieke belijdenis van geloof inhield voor Herman Bavinck op dat moment. Is dat: ik geloof dat waar is wat de kerk belijdt, of: ik geloof dat Jezus redding ook mij geldt.

Opgemerkt 2: Die publieke belijdenis van je geloof geeft alle reden en recht om deel te nemen aan het Avondmaal! Want niemand kan zeggen ‘Jezus Christus is Heer dan door toedoen van de heilige Geest‘ (Zie 1 Korintiërs 12 : 3). Of heeft de jonge Herman Bavinck gemeend op eigen kracht tot die belijdenis te (kunnen) zijn gekomen.

Bron citaat 1: RD Kerk & religie – ‘Bavinck: orthodox, calvinist én modern‘ (1) – door Klaas van der Zwaag

(1) N.a.v. dr. James Eglinton’s nieuwe biografie ”Bavinck. A Critical Biography” (Baker Academic, Grand Rapids, VS; 450 blz.; $ 44,99).

Zie ook:Met vrees en beven…

Bron afbeelding:  FBC Media Library – Faith Bible Church – Murrieta

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Geschiedenis. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s