Geen zwijnenstal maar schaapskooi!

Volg de weg van Christus Jezus, nu u Hem als uw Heer aanvaardt hebt. Blijf in Hem geworteld en gegrondvest, houd vast aan het geloof dat u geleerd is
en wees vervuld van dankbaarheid.‘ (Kolossenzen 2 : 6-7)

Geciteerd 1: Meestal zijn ze in de twintig, getrouwd en met kinderen. Eerst willen jongvolwassenen alles aftasten – er is zoveel te verkennen. Het vanzelfsprekende is er vaak af. Geen mens doet meer belijdenis omdat het moet van de ouders, is ds. Middelkoops observatie.

Geciteerd 2: En vinden jongeren dat ze best christen kunnen zijn zonder naar de kerk te gaan? Dat ziet ds. Middelkoop in Middelharnis niet zo terug. Ook de andere predikanten herkennen het niet direct. ‘Men beseft: als ik niet naar de kerk ga, is het snel uit met mijn geloof,’ zegt ds. Foppen. ‘Daarom is corona ook zo’n ramp voor de kerk. Je hebt de diensten nodig.’

Geloven doe je vanwege de kerkdiensten?

Opgemerkt: Wat wij elkaar kunnen aanbevelen dat is om eens heel goed na te denken over de betekenis van deze Bijbelwoorden: ‘Niemand kan zeggen “Jezus is Heer”, dan door (toedoen van) de heilige Geest‘ (1 Korintiërs 12 : 1-3).

Wij zullen heel goed hebben te beseffen dat wanneer wij en onze kinderen/jongeren (jong volwassenen) zeggen te geloven in Jezus Christus als onze Heer en daarom ook lid van een gemeente/kerkgenootschap willen zijn en blijven, dat wij dat alleen kunnen zeggen en geloven door toedoen van de heilige Geest. Het is Zijn werk in ons geweest die ons en ook onze heel jonge kinderen al gelovig doet zeggen en beamen: Jezus is Heer.

En wanneer we zeggenJezus is Heer‘ horen we mensenkinderen DE WAARHEID erkennen en belijden en dat is niet het werk van ouders of predikanten of welke mensen dan ook, maar het werk van de heilige Geest!

Wanneer onze kinderen van hun ouders gehoord hebben wie hun broertjes of zusjes of hun opa en oma zijn of wanneer ze op school geleerd hebben 1+1=2, dan gaan we toch niet zeggen, ja dat heb je van je ouders of van de juf gehoord en geleerd, maar wacht maar tot je volwassen bent zodat je er zelf (ook) achter kunt komen en achter kunt staan dat dat waar is.

Zullen wij die onzinnige houding onze kinderen dan wel aanleren in ‘de kerk’. Wat een overwinning van Satan zou dat zijn over het eenvoudige onderwijs dat de Bijbel – Gods Woord, onze meest betrouwbare bron! – Gods kinderen in handen gegeven heeft, waardoor de gemeente van onze Heer ‘fundament en pijler der waarheid‘ is in deze wereld (zie 1 Timoteüs 3 : 15), tenminste wanneer zij het haar gegeven Woord bewaard en bedient samen met de sacramenten Doop en Avondmaal en er met jong en oud uit en naar leeft.

Wij zullen onze jongeren die zeggen te geloven en de kerk niet willen verlaten onder ogen brengen dat zij dan ook belijdenis van hun geloof zullen hebben af te leggen in het midden van de gemeente of ze moeten niet menen wat ze zeggen…
We gaan tegenwoordig toch zo prat op de mondigheid van onze jongeren?! Nou, dan zullen we die jongeren ook zonder schroom voorhouden dat Gods Woord en het/hun geloof hen verplicht omdat dan tenminste ook openbaar in het midden van de gemeente te belijden en ook dat ze dan voortaan horen aan te gaan bij het vieren van het Avondmaal.

Dat gezamenlijkverkondigen van de dood van onze Heer Jezus Christus‘ – Zijn sterven dat nodig was voor ons behoud – ‘totdat Hij komt‘ (zie 1 Korintiërs 11 : 26), dat hebben de gelovigen ‘broodnodig’ en zij kunnen maar niet doen alsof zij op eigen kracht wel lid kunnen blijven en hun kinderen laten dopen en opvoeden bij het Woord en ook werk doen ‘voor de kerk’ (voor de kerk?) ook zonder het doen van belijdenis en aangaan aan het Avondmaal.

Bron citaat: De Waarheidsvriend – ‘Belijdenis doen – Bewuste keuze‘ – door Esther Visser

PS.  ‘Verstaat gij ook hetgeen gij leest?Handelingen 8 : 30
We hebben wel gemerkt hoe weinig het volk en de jeugd van de preek leren als ze er geen specifieke vragen over krijgen. Waar kunnen we dat echter beter doen en waar is het meer nodig dan bij de voorbereiding van het Heilig Avondmaal?
Omdat wij de intentie hebben om christenen (=schapen!) op te voeden en mensen als christenen achter te laten en hun in het Heilig Avondmaal het lichaam en bloed van Christus aanreiken, willen en kunnen we dat aan niemand geven, die we vooraf niet gevraagd hebben wat hij geleerd heeft van de catechismus en of hij vergeving wil ontvangen voor de zonden die hij daartegen begaan heeft. Want we willen geen zwijnenstal maken van Christus’ kerk (=schaapskooi!) en iedereen zomaar zonder vragen te stellen aan het Heilig Avondmaal laten gaan, zoals we de zwijnen naar hun voerbak laten gaan.

Bron PS: Meditatie 26 september 2020checkluther-com – Luther Heritage Foundation

Bron afbeelding:  DailyVerses-net

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Catechismus, Gemeente, Huwelijk en gezin. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s