Meer geestelijke (spier)kracht ontwikkelen?

Maar laten we God danken, die ons door Jezus Christus, onze Heer,
de overwinning geeft‘ (1 Korintiërs 15 : 57)

Lezen:  Lukas 14 : 25-35 – over ‘Discipel/Volgeling worden van onze Heer Jezus Christus’.

Geciteerd: Ergens voor gaan betekent alles achter je laten. Niet meer omkijken en al je energie en inzichten inzetten voor wat je wilt bereiken. Je ziet het grote sporters doen: afzien en alles opzij zetten om maar op enig moment als eerste over de streep te komen, het hoogste te springen of de sterkste te zijn.
Maar daar gaat het niet om in de wereld die Jezus voor ogen heeft. Jezus vraagt om volgers die niet omkijken en alles willen inzetten om een beter mens (beter dan anderen? – AJ) te worden.
Dat klinkt radicaal en dat is het ook. Ergens voor gaan betekent nu eenmaal meer van je dan je in eerste instantie bereid bent te geven of denkt te kunnen geven. Maar Jezus weet dat je het kunt. En als je het nog niet durft, dan gaat Hij het je leren. Dan gaat Hij ons trainen en ontwikkelen we stapje voor stapje meer (spier)kracht.

Opgemerkt 1: Helaas worden we hier helemaal op het verkeerde been gezet. Wanneer Jezus roept dan zullen we alles achter ons laten en Hem volgen. Denk aan de roeping van de discipelen, Petrus zegt daar op een gegeven moment over: Heer wij hebben alles achter gelaten om u te volgen… En Jezus vraagt van de rijke jongeling (eerst) alles te verkopen om dan in zijn gevolg te komen (Zie Markus 10 : 28-31 en Lukas 18 : 18-30). En Jezus zegt vlak voor Zijn gevangenneming en kruisiging en/of vlak voor Zijn hemelvaart niet: Ik heb jullie nu genoeg getraind en jullie (spier)kracht is nu wel voldoende ontwikkeld om radicaal voor mij de wereld in te gaan, nee, Hij maant hen om te wachten op de uitstorting van de heilige Geest…
Ook bij de bekering van Joden en heidenen werd/wordt gevraagd om radicaal in het gevolg van Jezus te komen: door zich te laten dopen en door zich bij de gemeente van hun (nieuwe) Heer te voegen met alle gevolgen van dien.

Opgemerkt 2: Bij het (gaan) volgen van Jezus gaat er dus beslist niet om om betere mensen te worden en om daarbij meer (geestelijke spier)kracht te ontwikkelen. Dan zouden allerlei discipelschapstrainingen, christelijke huwelijks- en ouderschapstrainingen, kloosterretraites, etc. naast het leven in de gemeente onder de bediening van Gods Woord en de Sacramenten hoog nodig en eigenlijk onontbeerlijk zijn, maar ze zijn dat beslist niet! Christenen leren door een dagelijks leven bij Woord en gebed en door hun (samen)leven in de gemeente van Jezus Christus wat het zeggen wil: wanneer ik zwak ben (mezelf zwak weet), dan ben ik machtig; want dan zoeken we onze kracht door Woord en Geest bij Jezus Christus onze Heer Die ons van de Vader gegeven is én wordt tot ons behoud.

Bron citaat: Dag in Dag uit 2020 – Meditatie van 24 september – Leger des Heils | Ark Media

Bron afbeelding: YouTube (DailyVideoBible)

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Huwelijk en gezin. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s