Ik ben de Goede Herder…

De Heer is mijn Herder, mij ontbreekt niets.*
(Psalm 23 : 1)

Van dr. Maarten Luther (1536)
Op een avond na gebed aan de eettafel uiteengezet.

Psalm 23 (4)

(…) ‘Deze Herder echter, over Wie de profeet zo lang geleden al sprak, is Christus, onze geliefde Heer, die een herder is die heel anders is dan Mozes. Mozes is hard en onvriendelijk jegens zijn schapen. Hij drijft de schapen de woestijn in, waar ze geen weidegrond of water zullen vinden, maar alleen gebrek hebben (Exodus 3 : 1).

Christus is echter de goede, vriendelijke Herder, die een uitgehongerd en verloren schaap in de woestijn achterna gaat, het daar zoekt en, wanneer Hij het gevonden heeft, het verheugd op Zijn schouder legt (Lukas 15 : 4). Hij geeft zelfs “zijn leven voor Zijn schapen” (Johannes 10 : 12). Hij is een vriendelijke Herder.

Wie zou niet blij en gelukkig zijn als  schaapje van Zijn kudde?!*

De stem van deze Herder, waarmee Hij tot zijn schapen spreekt en ze roept, is echter het Heilige Evangelie. Het leert ons hoe we genade, vergeving van zonden en eeuwige redding kunnen ontvangen: niet door (het houden van) de wet van Mozes, die ons nog schuwer, wankelmoediger en ontmoedigd maakt, alhoewel we zelfs ook in het nabije verleden nog buitengewoon bang, schuw en verschrikt waren; maar door Christus, die “de Herder en Hoeder van onze zielen” is (1 Petrus 2 : 25).

Want Christus heeft ons ellendige, verloren schapen gezocht en heeft ons uit de woestijn teruggebracht. Dat wil zeggen, Hij heeft ons verlost van de wet, zonde, dood, de macht van de duivel en eeuwige verdoemenis. Door Zijn leven voor ons te geven, heeft Hij voor ons genade, vergeving van zonden, troost, hulp, kracht en eeuwig leven verworven en dat tegen de duivel en alle ongeluk in.

Voor de schapen van Christus is dit een dierbare, lieve stem. Ze zijn oprecht blij om deze stem te horen, want ze kennen die goed en laten zich erdoor leiden. Maar een vreemde stem kennen of horen ze niet, want die klinkt onbekend; ze vermijden die en vluchten ervan weg (Johannes 10 : 5). “

Maarten Luther: Dr. Martin Luthers Werke (Weimarer Ausgabe) WA 51, S. 271 ev (gebruikte vertaling: Luthers Works, American Edition, vol. 12, p. 147 ev)

(…) 25 …zoals Christus de Kerk heeft liefgehad en Zich voor haar heeft prijsgegeven 26 om haar te heiligen, haar te reinigen met water en woorden 27 en om haar in al haar luister bij Zich te nemen, zodat ze *zonder vlek of rimpel of iets dergelijks zal zijn, heilig en zuiver. (Uit Efeziërs 5)

NB. Deze Luther-quote is een vertaling van de eerder in de Engelse taal gepubliceerde versie.

Bron tekst: If you would like to have these Luther Quotes sent to family or friends you can send (with their permission) their email address to: info@martinluther-quotes.com.
Or, you can use the web-form on the homepage of the website maartenluther.com. There you can find both options to subscribe and unsubscribe from our weekly quotes. The emails are free of charge and you are not asked for donations.

Bron afbeelding:  Pinterest

 

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Geschiedenis, Huwelijk en gezin, Israël. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s