Kijken in een Chinese spiegel…

Wees elkaar niets schuldig, behalve liefde, want wie de ander liefheeft, heeft de gehele wet vervuld. Want: ‘Pleeg geen overspel, pleeg geen moord, steel niet, zet uw zinnen niet op wat van een ander is’ – deze en alle andere geboden worden samengevat in deze ene uitspraak: ‘Heb uw naaste lief als uzelf.’ De liefde berokkent uw naaste geen kwaad, dus de wet vindt zijn vervulling in de liefde.‘ (Romeinen 13 : 8-10)

Achteronder

Geciteerd:  Het achteronder is een ‘verborgen’ ruimte in het achterschip. In ‘Achteronder’ neemt broeder Jean ons mee en ontdekt voor ons geheimen van China. Van cultuur tot denkbeelden, van taal tot geschiedenis. Hoe beïnvloedt dit het veldwerk?Broeder Jean woont in China en werkt als veldwerker.

Een Christen is anders…

Een christen is anders. Het kan niet anders of dat valt op! Dat gaat dus echt niet alleen over ‘getuigen van je geloof in Christus’ maar op allerlei manieren wordt het duidelijk dat iemand die de Heere Jezus volgt een andere houding heeft, anders denkt en anders reageert.

Hoe zijn we nederig?

Je zou denken dat het dan gaat over ‘goede werken’ die de mensen kunnen zien. Dat is zeker waar, en zo zegt de Heere Jezus het ook. (Matteüs 5 : 16). Maar we moeten goed begrijpen dat dat niet alleen gaat over ‘lief zijn voor elkaar’, maar ook over hoe we nederig moeten zijn, liever schade willen lijden, de minste zijn, een ander uitnemender achten enz. En ook om zelf als zwakke getuige je eigen fouten niet goed te praten.

Nooit iets zonder bijbedoelingen…

Juist in een cultuur zoals in China waar soms argwanend tegen ‘goede werken’ aangekeken wordt is dat laatste belangrijk. Ze voelen heel goed aan dat een mens eigenlijk nooit iets zonder bijbedoelingen doet. Juist die andere, onverwachte dingen, waar je niet zo makkelijk je eigen eer mee op het oog kunt hebben, die raken de Chinezen vaak het meest.

Een groot offer…

Iemand helpen om ervoor geprezen te worden, dat doen de meeste mensen nog wel. Maar uit jezelf, zonder gedwongen te worden, of nog zonder dat iemand het gemerkt heeft, je fouten toegeven en om vergeving vragen, dat stemt de mensen tot nadenken. Ja, dat maakt nog meer indruk dan ‘gewone goede werken’, want dan verlies je je gezicht. Dan schaam je je, en dat is in China een groot offer!

Wonderlijk!

Het is meerdere keren gebeurd dat ik dat moest doen. Ongeduldig geweest, of onterecht boos op iemand geworden… Bijzondere ontmoetingen zijn daaruit voortgekomen. Wonderlijk hoe de Heere zelfs zonde laat meewerken ten goede!

Bron citaat: Bonisa Magazine 2020/3 – ‘Achteronder‘ – broeder Jean (Project 2020-41)

Bron afbeelding: Heartlight

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Geschiedenis, Huwelijk en gezin. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s