Sterven én Geboorte pijn…

Een vrouw, wanneer zij baart, heeft droefheid (…). En gij dan hebt nu wel droefheid, maar Ik zal u wederom zien, en uw hart zal zich verblijden, en niemand zal uw blijdschap van u wegnemen.‘  (Johannes 16 : 21-22)

(Af)sterven* en geboren worden…

Elke beproeving is een geboorte, waardoor de nieuwe mens wordt geboren en de oude sterft. Want door deze oefeningen nemen het geloof en het ontzag voor het Woord toe.

Ook al komt iemand te staan voor een gevangenis, het zwaard, de pest of de dood, dan zal hij toch zeggen: ‘Nu ben ik bezig met een geboorte.  Nu moet ik standhouden en alles (!) van God verwachten en de pijn van de geboorte doorstaan, totdat ik  zal baren.’

Het is een groot werk van het geloof wanneer we dit volhouden; maar er is geen andere weg om erdoor te komen. Want dit leven zal niets anders zijn dan het haten van de oude mens en het zoeken en verlangen naar het leven in de nieuwe mens. (1)

* Partir est mourir un peu…

God aanroepen!

Uit de benauwdheid heb ik de HEERE aangeroepen.
(Psalm 118 : 5)

Hier staat:Ik riep de HEERE aan.Aanroepen, dat moet je leren, in plaats van dat je helemaal alleen gaat zitten of op de bank gaat liggen, je hoofd laat hangen of schudt en je gek laat maken door je gedachten, je zorgen en je zoeken (…) en dan niets anders ziet dan hoe slecht het met je gaat, hoeveel pijn je hebt, wat een ellendig mens je bent.

Val in plaats daarvan op je knieën, hef je ogen en handen naar de hemel, lees een psalm of bid het Onze Vader en leg je nood onder tranen voor God neer, klaag en roep die uit! God wil het zo hebben, dat je je nood aan Hem voorlegt in plaats van dat je die op je laat liggen en die met moeite draagt en jezelf ermee pijnigt en kwelt, omdat je daardoor je ongeluk twee, ja, tien of honderd keer zo groot maakt.

(1) Lees Efeze 4 : 22-24, Kolossenzen 3 : 1-17, Romeinen 6 : 1-14.
– Volgens de Heidelbergse Catechismus (Zondag 33) bestaat de bekering van de (gelovige) mens uit het afsterven van de oude mens en de opstanding van de nieuwe mens.

Bron citaten:  checkluther-com – Meditaties van 28 en 29 augustus 2020 – Luther Heritage Foundation (Veenendaal)

Bron afbeelding:  Meditations by April

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Persoonlijk. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s