Heilige ‘gedachtenismaaltijd’…

Nu ik u toch aanwijzingen geef: ik kan u niet prijzen om uw samenkomsten.
Die doen meer kwaad dan goed.

(1 Korintiërs 11 : 17)

Geciteerd: Die joodse tempel werd afgebroken als straf. God zoekt geen offers en erediensten in tempels die met handen gebouwd zijn, maar barmhartigheid jegens elkaar. (zie Handelingen 7 en Romeinen 12).
En als iedereen ook nog gewoon feestjes en verjaardagen kan vieren, kan een liefdesmaaltijd zoals Paulus die beschrijft in de brief aan de Korintiërs ook geen probleem zijn. Ook zonder dominee kunnen we die houden.
En het woord sacrament komt in heel de Bijbel niet voor, het werd door de roomse kerk uitgevonden, om hun hiërarchie te kunnen botvieren.
Dat stokje namen de nieuwe, reformatorische machthebbers graag over, in enigszins aangepaste vorm.

Hiërarchie botvieren?

Opgemerkt: Ben het niet in alles eens met wat je daar allemaal zegt…
Natuurlijk zijn Doop en Avondmaal instellingen van onze Heiland en daar past beslist de typering ‘feestje met elkaar’ niet bij. Houdt het maar op heilige instellingen (heilig = afgezonderd voor bijzonder gebruik in de dienst van het Koninkrijk van God) en dan past het gebruik van het woord Sacrament daar heus wel bij en ook de manier waarop dat vorm kreeg in de gemeenten van Jezus Christus.
Juist met het oog op de verwording van deze ‘liefdesmaaltijden’ (zie 1 Korintiërs 11) heeft men terecht gekozen voor stijlvolle ‘gedachtenismaaltijden’ en stel je dan zo’n maaltijd maar voor als het laatste Avondmaal, waarbij Jezus, voor Hij met Zijn discipelen aan tafel ging, hen de voeten waste en toen ze eenmaal aan tafel zaten was Hij daar ook weer het middelpunt van de belangstelling. Judas kon bijna ongemerkt er vandoor…

Bron citaat: Facebook – Opmerking van Bas Gimenez bij FB-post ‘De viering en het virus‘ – door Steef Post (RD medewerker)

Bron afbeelding:  Pinterest

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Geschiedenis. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s