Rediscovering the Bible in a Modern World…

De woorden van de wijzen zijn zo scherp en puntig als een ossenprik*, al hun spreuken zijn ons door één Herder ingeprent. En tot slot mijn zoon, nog deze waarschuwing: er komt geen einde aan het aantal boeken dat geschreven wordt, en veel lezen mat het lichaam af. Alles wat je hebt gehoord komt hierop neer: heb ontzag voor God en leef Zijn geboden na.  Dat geldt voor ieder mens, want God oordeelt over elke daad, ook over de verborgen daden, zowel over de goede als de slechte.‘ (Uit 1 Prediker 4 : 11-14)

Geciteerd 1: Maar wie Tuinieren voor de geest leest in de hoop daar nieuwe, verbeterde en kant-en-klare recepten voor een beter leven in aan te treffen, komt bedrogen uit. Stuart-Smith hoopt juist dat we oude waarheden herontdekken en beseffen dat wij in eerste plaats voortkomen uit de aarde. De tuin kan ons terugbrengen naar de werkelijkheid. Laten we gaan…

Al in het boek Prediker te vinden…

Geciteerd 2: Als motto voor uw boek koos u een citaat van Goethe: ‘Alle waarlijk wijze gedachten zijn al duizenden keren eerder gedacht; maar om die ons werkelijk eigen te maken, dienen we die eerlijk net zo lang opnieuw te denken tot ze wortel schieten in onze persoonlijke ervaring.’
Geciteerd 3: Niet voor niets luidt de Engelse ondertitel van mijn boek: Rediscovering Nature in the Modern World.
Geciteerd 4: Het boek heeft overigens verschillende ondertitels in verschillende landen, en dat is veelzeggend volgens Stuart-Smith.
Geciteerd 5: Ik merk in interviews dat mensen vooral willen weten hoe de natuur ons voordelen kan opleveren en welke. Terwijl ik het wil hebben over onze plaats in de natuurlijke wereld. Het boek gaat over de wederkerige relatie tussen mens en natuur. We richten ons te veel op nemen, en dat is precies waar ik me zorgen over maak.’
Geciteerd 6: In de tuin leren we omgaan met onze sterfelijkheid.
Geciteerd 7: Al tuinierend leer je om te rouwen. In een tuin begeven we ons niet alleen te midden van natuurlijke schoonheid, maar ook te midden van het verstrijken van de seizoenen en de gehele levenscyclus, dat wat de dichter Wordsworth “de werkelijkheid der dingen” noemt.

* Runderen werden gebruikt om te ploegen en als ze ongewillig waren, trapten ze met hun poten achteruit. De boer gebruikte dan een stok met een punt in de hand die hij achter hun poten hield of had op de ploeg een dwarslat met prikkels gemonteerd, waardoor ze zich bezeerden als ze trapten en het dus afleerden.

Bron citaten: Filosofie Magazine (via Blendle) – ‘Je kunt maar ten dele je wil opleggen aan de tuin‘ – Maartje den Breejen

Bron afbeelding:  Pinterest

Afbeelding kan het volgende bevatten: een of meer mensen, nacht en buiten, de tekst 'It iS better to go to the house of mourning than to the house of feasting, for this 1S the end of all mankind, and the living will lay it to heart. Ecclesiastes 7:2'
Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Geschiedenis. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s