‘Wonderlijk gesprek’…

Hij vertelde hun deze gelijkenis: Iemand had een vijgenboom in zijn wijngaard geplant en ging kijken of de boom vrucht droeg, maar hij vond geen vijgen‘…
(Uit Lukas 13 : 6-9)

Geciteerd 1: Rachel is ervan overtuigd dat haar zus (1) niet dood heeft gewild. “Haar geheim werd steeds groter en ze heeft geen andere uitweg gezien. We hoorden vlak na Diannes overlijden dat er een term voor bestaat: pretend student. Het begint met het vertellen van een klein leugentje, vaak om bestwil, maar het vertaalt zich naar een oneindig web van leugens.”

Met Diannes verhaal hoop ik mensen aan het denken te zetten. Ik hoop dat mensen die in dezelfde situatie zitten als Dianne, wél durven praten, wel iemand in vertrouwen durven nemen. Want je kunt wél terug.

Ik wil hun vertellen dat het er niet om gaat wat je doet, dat het niet gaat om status en prestatie, maar om wie je bent; en dat je er mag zijn, ook als je faalt.”

Geciteerd 2: Terug naar de afgelopen zes jaar. Rachel vertelt over zus Dianne, die na twee jaar biomedische wetenschappen en farmacie in Leuven in 2013 eindelijk was ingeloot voor geneeskunde. “Dat was haar grote droom. We begrepen dus wel dat het haar goed af ging. We zijn een hecht gezin. In het weekend was het vaak gezellig, samen aan de witte wijn, lekker eten, kletsen. De aanhang erbij.”

Opgemerkt 1-2: Het kan ons in het leven in deze wereld overkomen – ondanks de mooie plek die we daar ontvingen en alles leek mee te werken aan onze ontplooiing – dat we het gevoel krijgen en/of beseffen daar wel tot een bladrijke vijgenboom uitgegroeid te zijn op een bevoorrechte plaats, maar dat we ook beseffen dat het toch niet lukt of lukken zal om daar vrucht te dragen zoals dat van een vijgenboom verwacht mag worden*… En daar kan iemand zich heel machteloos en ellendig onder voelen…

* Lees de gelijkenis over de onvruchtbare vijgenboom in Lukas 13 : 6-9.

Geciteerd 3: De Franse schrijfster Simone Wijl had het goed begrepen toen ze schreef diep geschokt te zijn door deze gelijkenis. Is dit, zo vroeg ze zich af, het beeld van mijn leven?

Opgemerkt 3: Heeft ‘de heer van de wijngaard’* niet alle reden om aan dat nutteloze bestaan een eind te maken? – en stemmen wij daar op een gegeven moment misschien zo mee in dat we zelf maar een einde maken aan dat nutteloos bestaan.

* Die ‘heer van de wijngaard’ dat kan ook ‘onze omgeving’ zijn en ‘ons eigen ik’ en het voortdurende vergelijk dat men ons leert maken en dat we zelf ook voortdurend doen en dat ten gunste of ten ongunste van onszelf kan uitvallen…

Geciteerd 4: Maar dat wonderlijke gesprek vind plaats. Het gesprek tussen de wijngaardenier (tuinman) en de eigenaar (‘de heer van de wijngaard’). Tussen de Vader en de Zoon. Meer nog dan Abraham pleitte voor Sodom, komt de Here Jezus op voor de vruchteloze mensenlevens op aarde.

Niet vanwege iets in die mensen, maar vanwege Zijn eigen werk. Als Ik nu… En dat pleiten bezegelde Hij met Zijn offer aan het kruis. Twee stemmen klinken in de gelijkenis aangaande die (nutteloze) vijgenboom. De rechthebbende stem van de eigenaar en de liefhebbende stem van de wijngaardenier.

We moeten er wel voor oppassen die twee stemmen van elkaar te scheiden en tegen elkaar uit te spelen. Dat kan makkelijk gebeuren. De Vader wordt dan gezien als de God van toorn, die hardvochtig is en de zoon als de God van genade. Het Oude Testament wordt dan uitgespeeld tegen het Nieuwe. Maar zo moeten we het niet zien. In werkelijkheid zijn de eigenaar en de wijngaardenier Eén.

Dit gesprek heeft iets van een geheim. Het is de kern van het Evangelie. Het Evangelie van Jezus Christus in Wie God omwille van onvruchtbare mensen optornt tegen zijn eigen terechte nee. Wat is het kruis van Christus anders dan dit gesprek. Nee, doorgronden kunnen we het niet. Dit Evangelie is voor de mens van huis uit een dwaasheid. (…*)

* Lees vervolg van dit citaat in deze bijlage.

Bron citaten 1-2: AD (via Blendle) – ‘Zes jaar deed Dianne alsof ze studeerde‘ – door Lieke Mulder (Heesch)
Bron citaten 3-4: Lukas IX-XVI – Deel 2 – door ds. D.M. van der Linde (1952)

(1) Tot in detail liet Dianne Tonies iedereen geloven dat ze geneeskunde studeerde, jarenlang. Het eindigde toen de 26-jarige Heesche een einde aan haar leven maakte, op haar kamer in een studentenhuis in Leiden. Haar zus Rachel vertelt. “Haar geheim is haar fataal geworden.”

Bron afbeelding: Pinterest (Pin on Eschatological parables)

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Geschiedenis, Huwelijk en gezin, Persoonlijk. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s