Onverminderde toewijding aan de Heer…

(…) 32 Ik zou willen dat u geen zorgen hebt. Een ongetrouwde man draagt zorg voor de zaak van de Heer en wil de Heer behagen. 33 Een getrouwde man draagt zorg voor aardse zaken en wil zijn vrouw behagen, 34 dus zijn aandacht is verdeeld. Een ongetrouwde vrouw en een meisje dat nog niet getrouwd is, dragen zorg voor de zaak van de Heer, en wel zo dat ze God met heel hun lichaam en geest zijn toegewijd. Maar een getrouwde vrouw draagt zorg voor aardse zaken en wil haar man behagen. 35 Ik zeg dit in uw eigen belang, niet om u aan banden te leggen, maar om u tot onberispelijk gedrag en onverminderde toewijding aan de Heer te brengen. (Uit 1 Korintiërs 7)

Christenen zijn vrij!

Zoals God een ieder heeft geroepen, laat hem zo wandelen; en zo verorden ik het
in al de gemeenten
’ (1 Korinthe 7 : 17, weergave DB 1545)

Christenen zijn vrij. Het geloof en het christen-zijn, zijn niet beperkt tot een bepaalde stand (1) in het leven. Maar zij zijn boven, in, en door alle standen in dit leven te vinden. Daarom is het niet nodig om een bepaalde stand in dit leven te verwerven of op te geven voor je zaligheid.

Blijf op de plaats waar het Evangelie en het geloof je vinden. Je kunt daar blijven en zalig worden. Het is niet nodig voor jou om je huwelijk op te geven en bij je onchristelijke echtgenoot weg te lopen omwille van geloof of zaligheid. Aan de andere kant, het is niet nodig voor jou om te trouwen omwille van geloof of zaligheid.

Tenslotte, ben je getrouwd? Is het met een christen of niet-christen, met een goed of verkeerd persoon? Dan ben je om die reden niet zalig of verdoemd. En als je niet getrouwd bent, ben je niet zalig of verdoemd omdat je alleen bent.

Het is alles vrij, vrij! Echter alleen als je een christen bent en een christen blijft, zul je behouden worden en als je géén christen bent en blijft, zul je verdoemd worden.

Paulus zegt:Zo verorden ik het in al de gemeenten’, dat is onder alle christenen waar ik preek (vgl. 1 Korinthe 7 : 17). ‘Want ik leer de mensen niet hun stand in dit leven te verlaten en onvrede te veroorzaken, maar dat ieder moet blijven waar hij is en in vrede moet leven.’

Hier kun je zien dat Paulus geen enkele stand in dit leven een gezegende stand noemt, behalve deze: Christen zijn.

Maarten Luther: Das siebente Kapitel S. Pauli zu den Corinthern (1523), vgl. WA 12, 126, 14-34

(1) ‘stand’: hier vergelijkbaar met positie, of staat; bijvoorbeeld de huwelijkse staat.

Bron tekst: info@maartenluther-citaten.nl (http://www.maartenluther.com)
Wilt u deze Luthercitaten a.u.b. ter kennismaking doorsturen aan uw vrienden?
Er zijn geen kosten aan verbonden als iemand deze wekelijkse citaten zelf ook graag wil ontvangen.

Bron afbeelding:  The House of the Lord Ministries

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Huwelijk en gezin, Persoonlijk. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s