Christus’ Rijk is een ziekenhuis…

Christus de Heere zei tegen Zijn jongeren: “Ik ben de goede Herder en ken de Mijnen
en de Mijnen kennen Mij
’ (Johannes 10 : 14, weergave WA 1523).

(…) “Daarom moet je zo verstandig zijn, dat je Christus op deze manier goed leert kennen: namelijk, dat er in Zijn Rijk alleen zwakke en zieke mensen zijn en dat Zijn Rijk niet anders is dan een ziekenhuis. Daarin liggen alleen ellendige en zieke mensen die men moet verplegen.

Echter dit verstand hebben maar heel weinig mensen en deze wijsheid is zeer verborgen. Ja, zodat het ook bij hen ontbreekt die het Evangelie horen en de prediking van de Geest hebben. Want dít is wel de grootste wijsheid die je kunt hebben. Wanneer de letterwijzen in de Schrift lezen, dat daarin het Rijk van God wordt geprezen en dat zij zegt, hoe kostbaar en heerlijk dat Rijk is – dan kunnen ze toch onmogelijk verstaan wat deze woorden inhouden.

Ze zien immers niet dat de ware wijsheid daarin ligt besloten die alle menselijke wijsheid ver te boven gaat. Want onze wijsheid is niet, dat je met verstandige en wijze mensen omgaat en over hen praat en preekt, maar dat je met dwazen en zotten omgaat en hen aanneemt en verdraagt. Niet zozeer omdat je daarin behagen hebt, maar omdat je deze mensen wilt helpen en bijstaan, zodat zij uit hun zonde en dwaasheid komen tot gerechtigheid en tot een goed verstand.

Hieraan kun je zien, dat de christelijke wijsheid niet bestaat in het opslaan van je ogen naar boven en het kijken naar dat wat hoog en wijs is, maar dat je naar beneden kijkt, naar dat wat nederig en dwaas is. Wie dat weet, die moet God danken! Want door deze kennis wordt zo iemand bekwaam en geschikt om het hele bestaan en leven op deze wereld met onderscheid te zien.

Daarom zullen jullie nog veel mensen tegenkomen (ook die het Evangelie prediken) die deze dingen toch niet verstaan. Men heeft tot nu toe niet anders geleerd, en wij zijn eraan gewend, dat je niet tot Christus mag komen, voordat je rein en zuiver bent, daarom moet je van deze waan verlost worden, en een gezond verstand over Christus krijgen. Om kort te zijn: je moet Hem leren kennen als de ware Herder Die het verlorene zoekt.”

Maarten Luther: Predigten des Jahres 1523, vgl. WA 12, 536, 12 – 537, 5

Zie ook  deze blog (Over Deuteronomium 21 : 21 en 22 : 22.)

Bron tekst:  Aanmelden voor deze Luther-citaten kan via info@maartenluther-citaten.nl of via de homepage van www.maartenluther.com
Wilt u deze Luthercitaten a.u.b. ter kennismaking doorsturen aan uw vrienden? Er zijn geen kosten aan verbonden als iemand deze wekelijkse citaten zelf ook graag wil ontvangen.

Bron afbeelding:  Twitter

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Huwelijk en gezin, Persoonlijk. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s