‘Hij vertelde hun een gelijkenis over de noodzaak om altijd te bidden
en niet op te geven‘ (Lukas 18 : 1)
Geciteerd 1: Ik kan me zo voorstellen dat de rechter op allerlei subtiele en minder subtiele manieren heeft duidelijk gemaakt dat hij niet geïnteresseerd is in haar pleidooi.
Vertaald naar vandaag: hij liet brieven onbeantwoord, liet z’n secretaresse steeds weer zeggen dat de rechter helaas niet in staat was haar te woord te staan en nam op weg naar huis altijd de achteruitgang, zodat hij haar kon ontlopen.
Met andere woorden: de neurotypische burger zou vroeg of laat concluderen dat ze bij deze rechter geen schijn van kans zou maken.
Maar misschien is de weduwe niet neurotypisch. Ze druipt niet af, waar velen dat wel zouden doen. Misschien wil deze gelijkenis ons laten zien dat als discipelen bidden moeten, ze dat neurodivers moeten doen: meedogenloos en vasthoudend zijn, niet genoegen nemen met een ‘nee’, logica afwijzen die om wat voor reden dan ook onrecht recht praat.
Zou het kunnen dat dit ‘neurodiverse gedrag’ eigenlijk normatief zou moeten zijn voor een christen?
‘Bidt, en u zal gegeven worden; zoekt en u zal vinden; klopt
en u zal opengedaan worden.‘ (Mattheüs 7 : 7)
Geciteerd 2: Het gebed heeft tot op heden de kerk behouden. Daarom moet ook nu nog gebeden worden, zoals Christus zegt: bidt, zoekt en klopt aan.
Bidden is het eerste, daar moet je beginnen! Maar als je begint met bidden verbergt Christus Zich ergens en wil niet horen en Zich ook niet laten vinden.
Daarom moet je Hem daarna ook zoeken en met bidden aanhouden. Als je Hem dan ernstig zoekt gaat Hij in een kamertje en sluit de deur. Als je naar binnen wilt moet je kloppen. Als je dan een of twee keer geklopt hebt, dan hoort Hij je nog niet.
Uiteindelijk als je blijft kloppen, roepen en bonzen, doet Hij open en zegt: Wat wil je dat Ik doen zal? ‘Ach Heere, ik wil dat U mij helpt met dit of dat!’ zeg je.
Dan antwoord Hij: Je zult het ontvangen. Zo moet je Hem wakker maken. Ik denk dat hier in Wittenberg nog veel vromen zijn, die ijverig bidden, hoewel er ook veel kwade rakkers rondlopen.
Daarom moet je dit onthouden, want het woordje bidt betekent niet anders dan dat je bidt, roept, schreeuwt, zoekt, klopt en tekeer gaat. En dit bidden moet je voor en na zonder ophouden beoefenen.
Lezen: Lukas 11 : 5-13, tekstvers voor meditatie: vers 10
Maarten Luther: Aus Kaspar Heidenreichs Nachschriften, vgl. WA Tischreden 5, 123
Bron geciteerd 1: De nieuwe KOERS – ‘Of is God de weduwe?‘ – door Samuel Wells
Bron geciteerd 2: checkluther-com – ‘Bidden, zoeken en kloppen‘ – Meditatie van 13 juni 2020
Bron afbeelding: Talk To The Word
