Mensen opgeven…

De inwoners van Ninevé geloofden God‘…
(Jona 3 : 5)

Hij geeft mensen niet op… En wij?

Zijn Gods woorden bedoeld voor alle mensen? Of alleen voor nette burgers?
(- van ‘het koninkrijk’)

Als kerk (gemeente) kunnen we soms wel die indruk wekken: dat God er alleen voor de keurige mensen is (die zich netjes aan de door ons gestelde regeltjes houden), en dan ook nog vaak mensen van een bepaald slag (- liefst ‘ons soort’ slag).

En we doen niet altijd (nauwelijks!) de moeite om ook anderen nog met het Evangelie te bereiken. (1) Zonde van je tijd.

Jona doet die moeite nu wel, na zijn mislukte vluchtpoging. Hij waarschuwt de niet zo keurige (en in zijn ogen toch reeds voor het oordeel voorbestemde) burgers van Ninevé voor het (nu) komende (dreigende) oordeel.

Hij rekent er niet op (hij is er wel heel bang voor! (2)) dat ze zullen luisteren, maar dat gebeurt dus wel. De ‘slechterikken’ van Ninevé (luisteren wél naar deze profeet en) geloven Gods boodschap.

Voor God blijkt niets onmogelijk. Hij kan mensen ook bekeren. Zijn Woord is voor iedereen. Dat geldt ook vandaag. Laten we niet denken dat het aan bepaalde mensen niet besteed is, omdat ze ‘te slecht’ zijn in onze ogen.

God kijkt anders. Hij geeft mensen niet op! En wij?

NB. De tussen haakjes geplaatste woorden staan niet in de oorspronkelijke meditatie!

Leestip: Psalm 132 (een Koningspsalm!)

(1) En dat ‘de ander (willen) bereiken met het Evangelie’ begint toch altijd met ontferming. Met ontferming bewogen zijn over anderen zoals Jezus – onze Koning! – met ontferming over ons bewogen was en is! En dat leidt tot een bepaalde houding tegenover onze medemensen die verkeren in allerlei zonde(n) en nood en/of ongeloof. Het Evangelie begint bij ontferming hebben en dat niet hoogmoedig, maar zachtmoedig en met nederigheid van hart, zoals Jezus onder ons zondige mensen verkeerde!
(2) Jona trekt slechts ‘één dagreis ver’ de  ‘drie dagreizen grote stad’ in.  Jona hield liever ‘de realiteit van deze wereld’ voor ogen. En in ‘die werkelijkheid’ van deze Joodse man was bekering van Ninevé helemaal geen aantrekkelijk iets. Hoeveel ellende had ‘Ninevé’ Gods volk al niet bezorgd en hoeveel ellende zou ‘Nineve’ nog aanrichten, wanneer ze gespaard zou worden!

Bron tekst: Dag in Dag uit 2020 – Meditatie van 6 juni 2020 – Leger des Heils | Ark Media

Bron afbeelding: Pinterest
(Pin by Kellie Graves-Carreon on God is awesome | Bible)

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Geschiedenis, Huwelijk en gezin, Israël, Politiek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s