‘Opkomen’* – voor elkaar?!…

Straks zal de volle overwinning gezien worden. Dan gaat Jezus Christus als de grote Melchizedek de vermoeide krijgers tegemoet en overlaadt Hij hen met Zijn zegeningen (zie Genesis 14 : 18-20).’

‘De dood in de ogen zien’…

Citaten: Na een tijd ziet verpleegkundige Kruizenga precies wie er covid hebben – ook zonder test. ‘Corona-ogen’ noemt ze dat. ‘Het was een bepaalde blik’, zegt ze. ‘Apathisch en tegelijkertijd zag ik doodsangst.’.
Ze is een van de medewerkers die vrijwel alle overledenen van het verpleeghuis onder handen heeft gehad. Ze herinnert zich een dag waarop vier patiënten achter elkaar doodgingen: ‘Ik zat rapporten van de nachtdienst te lezen toen er een stagiaire naar me toe kwam. Ze zei: ik denk dat deze mevrouw is overleden, kun je komen? Ze had zoiets nog nooit gezien, dus ik legde uit wat ze moest doen en wat ze kon verwachten.
Ik was nog niet weg uit die kamer, of er kwam opnieuw iemand op me af: Judith, kun je met me meekomen, ik denk dat deze meneer dood is.’…

(…) De coronaprotocollen zijn hard. Familie kan alleen op het allerlaatste moment naar binnen om afscheid te nemen. Overleden bewoners mogen niet worden opgebaard, maar moeten nog dezelfde dag mee met de begrafenisondernemer. Sommige overledenen worden niet aangekleed voor ze de kist in gaan. Veel verzorgenden hebben het er zwaar mee, ook omdat ze niet – zoals gebruikelijk – een erehaag kunnen vormen om afscheid te nemen. Daar is tijd noch ruimte voor…

(…) ‘Soms kwamen er wel vier wagens op een dag langs. Dat moet je dan alleen zien te verwerken.’ Mevrouw Nijmeijer, die drie jaar geleden in Brinkhoven terechtkwam nadat zij halfzijdig verlamd was geraakt, richt zich in zulke situaties tot God. ‘Ik bid en vraag om kracht.’…

(…) Ze plaatsen berichten op sociale media, bellen met iedereen die ook maar íéts doet met zorg: uitzendbureaus, zzp’ers, Actiz, Extra handen voor de zorg. Maar bijna niemand wil komen helpen aan het bed.
Mensen zeiden: o, dus jullie hebben echt corona in huis?’, zegt Van Loo. ‘En dan kwamen ze niet meer.’

(…) Op vrijdagavond om 8 uur komt het verlossende telefoontje: het leger is in aantocht. ‘Morgenochtend komen we’, zegt de majoor tegen Van Loo. ‘Om 7 uur staan we op de stoep.’ Als ze dat hoort, springen de tranen in haar ogen. (1)

‘Ik ben gewoon Robert’…

(…) Vrijwel meteen besluit sergeant Robert een einde te maken aan de achternamen waarmee hij en de andere militairen elkaar aanspreken. Hij wil dat iedereen zijn angsten kan uitspreken, zonder zich zorgen te maken over rangen of standen. ‘Hou op met dat ge-u’, zegt hij tegen de andere militairen. ‘Kappen met die onzin. Het maakt mij niet uit of je sergeant, korporaal of soldaat bent, ik ben gewoon Robert.’…

~~~

(1) In verpleeghuis Brinkhoven in Heerde slaat het coronavirus genadeloos toe. Het personeel krijgt hulp uit onverwachte hoek: de 43ste Geneeskundige Compagnie.

*Opkomen‘: De Nederlandse krijgsmacht bestaat tegenwoordig uit beroepspersoneel. Toch geldt in Nederland nog steeds een dienstplicht. Alleen opkomstplicht uitgesteld In Nederland bestaat nog steeds een dienstplicht. Er is geen sprake van afschaffing. Er is wel een opschorting van de opkomstplicht sinds 1 mei 1997. Defensie roept daarom sinds 1 augustus 1996 geen nieuwe dienstplichtigen meer op. 17-jarige mannen en vrouwen ontvangen wel een brief over de inschrijving voor de dienstplicht…
Opgemerkt:  Is het verkondigde Evangelie en is onze Doop niet vergelijkbaar met deze brief en inschrijving en hoe ‘vrijblijvend’ is dat en welke ‘verplichtingen’ brengt dat met zich mee?!  Zie ‘Leestips’ hieronder.

Leestips: Galaten 6 en ‘Orders voor soldaten‘.

Bron citaten: deVolkskrant (via Blendle) – ‘Slagveld achter gesloten deuren‘ – door Maud Effting en Anneke van Stoffelen

Bron afbeelding:  Wall Art – Bible Verse Wall Decals

 

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Geschiedenis, Huwelijk en gezin, Politiek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s