Een meanderende rivier van God…

(…) 10 U zorgt voor het land en bevloeit het,
u maakt het vruchtbaar, vol water staat de rivier van God.
U bewerkt het land voor het koren, zo bewerkt U het:
11 U doordrenkt de voren en effent de kluiten,
doorweekt ze met regen en zegent het jonge groen. (Uit Psalm 65)

Citaat 1: Waar is dat Belgische weertje met zijn malse buien van weleer naartoe? Wekenlang zon zonder neerslag en met een strakke (noord)oostenwind deden ons al in mei in een zorgwekkende droogte belanden. Als de voorspellingen uitkomen, duurt dat nog wel even voort.

(…) Nu is er iets aan de hand met die luchtrivier. (1) ‘Doordat het noord­poolgebied sneller opwarmt dan de rest van het halfrond, verliest de straalstroom aan kracht en begint hij te kronkelen’, schetst Dehenauw. Of te meanderen, als we toch in de beeldspraak van een rivier zitten (zie grafiek). In de kronkels van die rivier blijven de luchtdrukgebieden als het ware vastzitten. De jongste weken zien we boven West-Europa aanhoudende hogeluchtdrukgebieden. Die veroorzaken de voortijdig ­zomerse toestanden. ‘Dat was vroeger hoogst uitzonderlijk in ons Belgische klimaat’, zegt Jonas Van de Walle, klimaatonderzoeker aan de KU Leuven.

Citaat 2: We danken graag als alles ons voor de wind gaat. ‘De Here zegent ons. Dank U wel.’ Maar danken in de woestijn? Dat is een stuk moeilijker. ‘Here, het doet zo’n pijn, maar toch, dank U wel. Het is genade dat ik U nog mag, nog kan danken. Het gaat om U alleen, om Uw eer. Ik geef mij helemaal aan U. Niemand kan mij meer helpen, U bent de enige.’

Een woestijnperiode kan ook een tijd van geestelijke crisis zijn. Laten we het maar niet mooier maken dan het is. En ook als je de situatie in Gods handen kunt geven, kun je nog enorm heen en weer geschud worden.

Het bemoedigt mij telkens weer om in de Bijbel te ontdekken dat een woestijnperiode in Gods plan kan passen om levens van mensen te veranderen naar het beeld van de Here Jezus en sommigen klaar te maken voor nieuwe taken…

Lees deze meditatie helemaal:Danken in de woestijn* (Meditatie van Dirk van Genderen)
* In de meditatie wordt de nadruk m.i. teveel gelegd op Gods glorie en eer, maar (niet alleen) in Hosea gaat het God toch meer nog om liefde en wederliefde en trouw aan elkaar en zorg voor elkaar!

Bron citaat 1: dS/deStandaard (via Blendle) – ‘Waarom het al wekenlang kurkdroog is’ – door Tom Ysebaert
Bron citaat 2: ‘DIRKs visie’ (zie link meditatie)

(1) Kronkel in de straalstroom houdt de regen van ons weg – Het is de schuld van de straalstroom, tien kilometers hoog in de lucht. Als die gaat meanderen, blijft het droog op de grond. ‘Als zich dat jaar na jaar herhaalt, kun je het toeschrijven aan de opwarming.’

  Bron afbeelding: zie afbeelding 

 

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Geschiedenis, Huwelijk en gezin, Israël, Politiek, Wetenschap. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s