Nu Griekse wijsheid nodig?

Wat klaagt dan een levend mens? Een ieder klage vanwege zijn zonden.
(Uit Klaagliederen 3)

Citaat: Maar in tegenstelling tot de gevolgen van klimaatverandering, kan het coronavirus niet worden genegeerd, toch?! Dat is zo, misschien helpt het dat we allemaal direct worden getroffen door deze pandemie. Is dat niet de essentie van de Griekse tragedie, dat mensen alleen leren door te lijden? (Aldus Professor Snowden in een intervieuw, zie bron onderaan)

Opgemerkt: Maar is Gods Woord niet vanaf Genesis het Griekse denken (ver) voor(uit) geweest? Heeft God ons dat niet al vanaf de zondeval laten horen/weten?! Was (ook) – om maar met hem te beginnen – het lijden van Abraham aan de wereld (als een door God ‘ontheemde’) niet nodig om hem tot ‘vader van alle gelovigen’ te maken? Moesten Mozes en het volk van God niet lijden in Egypte en in de woestijn om gehoorzaamheid te leren? Hebben David en andere profeten niet geleden aan Gods volk en aan de volkeren om hen heen? En heeft Gods volk ook niet geleden aan hun koningen? Te beginnen bij Saul en David? En dan hebben we het maar niet over wat Gods volk allemaal geleden heeft aan/onder de andere volken…

Zullen wij dan ook niet ronduit erkennen en beamen dat de mensengeschiedenis vanaf het begin ons doet zien dat lijden ons tot bezinning en nederigheid en dus – DV! – tot meer wijsheid en matigheid brengt?

Zien we dat nu niet ook weer duidelijk geïllustreerd bij de/onze (welvaarts) generaties van na WO II, namelijk hoe snel de mensheid nederigheid en bezinning en matigheid en ook de medemens aan de kant schuift om zelf ‘mateloos’ te gaan genieten?! En helpt deze ‘corona-crisis’ ons niet om daarbij en daarover tot (meer) bezinning te komen?

Tot slot: Bovenal leren we het toch van de ‘Leidsman en Voleinder van het geloof‘ onze Heer Jezus Christus! Als zelfs van Hem gezegd kan/moet worden dat Hij hier op aarde ‘gehoorzaamheid geleerd heeft uit wat Hij geleden heeft‘ (zie  Hebreeën 5 : 7-8) – daar voelde en betoonde Hij Zich als zondeloos mens tegenover Zijn God en Vader niet te goed voor  – dan zullen wij toch erkennen en (hardop) belijden  dat wij dat dan toch vele malen meer nodig zullen hebben dan Hij?

Van de apostel Paulus is – door ‘optekening daarvan’ (in Handelingen en in zijn brieven) – nog het meest duidelijk geworden hoe hij juist vooral ook op het punt van ‘door lijden nederigheid en gehoorzaamheid leren’ – leerling en volgeling is geweest van onze Heer en Heiland Jezus Christus.

Bron citaat: Der Spiegel / 360 – ‘Frank Snowden: ‘We hadden allang een vaccin kunnen hebben’’ door Veronika Hackenbroch

Bron afbeelding:  SlidePlayer

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Geschiedenis, Israël. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s