(…) 16 Dwaal niet, mijn geliefde broeders! 17 Elke goede gave en elk volmaakt geschenk is van boven en daalt neer van de Vader der lichten, bij Wie er geen verandering is, of schaduw van omkeer. 18 Overeenkomstig Zijn wil heeft Hij ons gebaard door het Woord van de waarheid, opdat wij in zeker opzicht eerstelingen van Zijn schepselen zouden zijn. (Uit Jakobus 1)
Seksuele opvoeding/ontwikkeling is o.a. (m.n.!) ‘afleren’
van ‘penetratie-gerichtheid’
Citaat: (1) Hoe kunnen vrouwen meer plezier aan seks beleven? ‘Allereerst helpt het als heterostellen seks breder zien dan penetratie, als ze proberen te vrijen zonder haast, met veel aanrakingen, tederheid en speelsheid,’ adviseert Ellen Laan. ‘Bijna alle vrouwen hebben stimulatie van de clitoris nodig om opgewonden te raken en een orgasme te krijgen.’
Opgemerkt 1: Sommigen beseffen dat al (heel) vroeg en anderen lijken dat zelfs op hoge leeftijd nog niet geleerd te hebben. Anderen menen om ‘godsdienstige’ redenen dat alleen een door penetratie opgewekt orgasme (bij zowel man als vrouw) een ‘behoorlijke’ lichamelijke/seksuele beleving is. En een man als Augustinus vond – na jaren zich een bepaalde vrijheid gegund te hebben op seksueel gebied – het penetreren en het orgasme uiteindelijk niet veel meer dan een ‘dierlijke drift/belevenis’. (2)
Opgemerkt 2: Wat hebben jongeren en jonge stellen er veel belang bij dat ze lichamelijk welbevinden (ook die van erotiek en seksualiteit) van/bij zichzelf en de ander (al voor en in verkeringstijd) mogen ontwikkelen en ‘benutten’ zonder penetratie-gerichtheid (met in verkeringstijd én huwelijk de kans op ongewenst in verwachting maken/raken) wat hen veel beter leert om om te gaan met hun lichaam en hun seksualiteit dan allerlei geschreven en ongeschreven regels. Het is en blijft voor hen – en ieder mens! – onder alles een grote zegen om daarbij van jongsaf te leren dat zij, ook in/met die ontwikkeling, praktiseren en beleving van hun seksualiteit, leven voor het ‘vriendelijk – gunnend en vergevend! – aangezicht van God’.
Bron citaat: Psychologie Magazine (via Blendle) – ‘Feiten+fabels over seks‘ – tekst: Judith van Ankeren, Monique Kitzen, Dagmar van der Neut, Anne Pek, Marloes Zevenhuizen / bewerking: Saskia Decorte
(1) Over lust en erotiek doen allerlei verhalen de ronde, maar hoe zit het nu écht? Psychologie Magazine deed onderzoek.
Op seksgebied willen we zo normaal mogelijk zijn, weten seksuologen. En we hebben allerlei ideeën in ons hoofd over wat dat ‘normaal’ dan is. Dat je minstens twee keer per week zin moet hebben, bijvoorbeeld, of dat er boven je vijftigste weinig meer aan is. En dat het funest is voor je relatie als je geen seks hebt. Waar of niet?
(2) Geciteerd: Augustinus’ zonden zijn twijfelachtig, zijn braafheid is dat evenzeer.* Hij verstoot tenslotte zijn vriendin, omdat zijn moeder een betere huwelijkspartij voor hem weet. Tot zijn verontschuldiging zij gezegd dat hij zich ellendig voelt over de scheiding -vanwege die verdomde seks natuurlijk!-, maar geen woord van medelijden met de naamloze moeder van zijn kind. Het hoogtepunt van zijn biografie komt als hij na lange twijfel in het achtste boek door een stem wordt aangespoord de Bijbel ter hand te nemen, en een tekst op te slaan. Een barse vermaning van Paulus om het pad der zonde te verlaten zet hem eensklaps op het rechte pad, en zijn bekering is een feit.
Zie eventueel de brontekst: Samuel de Lange herleest Augustinus
* Ook bij een man als Augustinus blijkt dat hij een heel gewone broeder van ons is geweest en dat we beter van hem kunnen leren om zelf en samen met onze gemeente Gods Woord biddend te lezen en te overdenken, dan dat we heel ijverig bestuderen wat hij allemaal beleefd en gezegd heeft. Al kunnen we zeker daar ook van leren (maar het is niet ‘zalig-makend’ te noemen!).