Moed en angst, afwijzing en compassie/empathie…

Nee, ik ben stil geworden, ik heb mijn ziel tot rust gebracht. (Psalm 131 : 2a)

Citaten:  Marc Rietveld (1): ‘Mindfulness komt uit de boeddhistische traditie. Maar mensen beoefenen dit soort technieken al eeuwenlang, ook in andere geloven. Er zit een verwantschap in met bidden, want een echt gebed begint met stilte.’

  • (…) ‘Als geestelijk verzorger ben je vooral jezelf, denk ik. We kunnen mens zijn: luisteren en aandacht hebben. Iemand het gevoel geven dat hij ertoe doet. Wij komen geen trucjes toepassen of interventies doen. We kijken of er echt contact is. Ik heb mezelf vaak tot de orde moeten roepen, want ik heb ook de neiging om meteen in de doe-modus te schieten en een oplossing te zoeken. Dat is vaak helemaal niet wat passend is.’
  • (…) ‘Je hebt moed nodig om te zien wat je liever niet wilt zien. In mijn geval was dat angst. Je ziet mensen opbloeien als ze het lef hebben om dat inderdaad te doen. Mindfulness is een vriendelijke en zachte weg om het te doen. Je doet het samen. We zijn allemaal gewoon mens en je bent niet de enige met dit soort dingen.’
  • (…) ‘Ja, in die zin is deze samenleving erg prestatiegericht*.  Mensen moeten altijd aanstaan, en dat maakt ze moe.’ Jezelf niet accepteren als een bron van chronische vermoeidheid? ‘Dat je niet accepteert dat je beperkt bent, of middelmatig. Dat zijn we uiteindelijk allemaal natuurlijk…
    * En hoe is dat binnen onze gemeenten/kerken?
  • (…) ‘Je moet die machteloosheid onder ogen zien, en vervolgens bij die ander zijn. Ik zie mijn eigen onvermogen, maar ik laat dat even los. Dan is het bij de ander zijn misschien wel het enige wat echt draagt. Zowel voor de ander als voor mij.’

Psalm 131
HEER, niet trots is mijn ​hart,
niet hoogmoedig mijn blik,
ik zoek niet wat te groot is
voor mij en te hoog gegrepen.

Nee, ik ben stil geworden,
ik heb mijn ziel tot rust gebracht.
Als een ​kind​ op de arm van zijn moeder,
als een ​kind​ is mijn ziel in mij.

Israël, hoop op de HEER,
van nu tot in eeuwigheid.

Bron citaten: De Correspondent – ‘Luisteren: Zorgverleners zien meer mensen sterven. Deze geestelijk verzorger staat ze bij‘ – door Lex Bohlmeijer

(1) Geestelijk verzorger Marc Rietveld werkt in een zestigkoppig team van het UMC Utrecht dat patiënten, naasten en zorgverleners mentaal ondersteunt in de coronacrisis. ‘We zitten nu op een kantelpunt. We gaan van de sprint naar de marathon.’

Bron afbeelding:  YouTube (Sing the KJV)

 

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Huwelijk en gezin, Persoonlijk. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s