Je (hooghartig) gedragen als ‘het verkozen volk(je)’…

(…) 5 Met recht kan men van ​Sion​ zeggen: ‘Welk volk ook, het is hier geboren,
de Allerhoogste houdt ​Sion​ in stand.’ (Uit Psalm 87)

Citaat 1 (Als Duitsers): Nu Hanson (1) in de VS woont, maakt ze zich nog altijd hard voor de vrijheid. De herinnering aan de Duitse bezetters, die in hun grijze uniformen door de straten liepen en iedereen afblaften, maakt haar nog steeds boos. ‘Ze waren zo hooghartig. Het verkozen volk’ .  In Amerika ziet ze, net als veel inwoners van Arizona, de macht van het verafgelegen Washington DC als een bedreiging. De centralisatie van de macht vindt ze zo dreigend dat ze als een trotse Amerikaanse naar de vertegenwoordiger van Arizona in het Congres is toegestapt om die haar persoonsbewijs uit de oorlog te laten zien: een boekje dat het Nederlandse oorlogskabinet in 1941 onder druk van de nazi’s liet maken. Hierin stonden alle persoonsgegevens van burgers; later in het jaar werd daar ook een dikke J aan toegevoegd als iemand Joods was. Nederlanders moesten dit boekje altijd bij zich dragen en konden op straat gearresteerd worden als ze het niet bij zich hadden…

Citaat 2 (Als Amerikanen): Hanson hangt dan ook dat andere typisch Amerikaanse standpunt aan: iedereen moet de vrijheid hebben om wapens te mogen dragen, zoals dat is beschreven in het Tweede Amendement. ‘Het was voor Hitler zo makkelijk om Nederland binnen te vallen omdat er geen wapens waren. Het leger was klein en verder kon niemand iets doen,’ zegt ze. ‘Als mijn vader een geweer had gehad, had hij echt wel een Duitser neergeschoten. Dat doe je toch, als er vreemden in je land zijn?’

Citaat 3 (als Joden): (…) 3 Maar zelfs Titus, die mij vergezelde, werd niet gedwongen zich te laten ​besnijden, hoewel hij toch een Griek is. 4 Dat wilden alleen een paar schijnbroeders, die als spionnen waren binnengedrongen om erachter te komen hoe wij onze vrijheid, die we in ​Christus​ ​Jezus​ hebben, gebruikten. Ze wilden ​slaven​ van ons maken. 5 Maar we zijn geen moment voor hen gezwicht, want de waarheid van het ​Evangelie​ moest in uw belang behouden blijven. 6 De belangrijkste broeders – hun positie interesseert me trouwens niet, God slaat geen acht op het aanzien van een mens – hebben mij tot niets verplicht.

Opgemerkt: Waarom mocht het volk Israël een stukje land in deze wereld veroveren en (tijdelijk) bezitten? Opdat daar ‘het bedehuis voor alle volken’ zou staan totdat de tijd gekomen zou zijn waar Jezus over sprak tot de Samaritaanse vrouw, zoals we dat lezen in Johannes 4 : 23-24 en zoals dat al bezongen werd in Psalm 87.

(1) De Nederlandse Lucy Hanson (90) groeide op in het Hilversum van de Tweede Wereldoorlog. De Amerikaan Richard Bushong (96) vloog er met zijn B-17-bommenwerper talloze malen overheen. In Arizona, waar ze nu beiden wonen, halen ze herinneringen op aan de oorlog. Afsluitend vertelt Hanson dat ze nooit ook maar een moment heeft gevreesd dat de bezetting permanent zou zijn. In de oorlog was ze altijd optimistisch dat de Amerikanen op een dag zouden komen, daar wachtte ze op, net als iedereen in haar familie. (…) Je wist dat de bezetting uiteindelijk zou ophouden.

Bron citaten 1-2:  Nieuwe Revu (via Blendle) – ‘Herinneringen aan WO II – Onze opoffering was enorm‘ – door Jurriaan van Eerten
Bron citaat 3:  Paulus brief aan de Galaten.

Bron afbeelding: Timothy Lutheran Bible Study

 

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Geschiedenis, Israël. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s