Onze burgerlijke en Christelijke vrijheid…

Laat alle zeeën, alle landen
Hem prijzen met een blij geluid.
Rivieren klappen in de handen,
de bergen jubelen het uit.
Hij komt, Hij komt de aarde richten,
Hij komt, o volken weest verblijd,
Hij komt Zijn koninkrijk hier stichten,
Zijn heil en Zijn gerechtigheid.
Psalm 98 vers 4 (Berijming 1967)

Citaat: We vieren op vrijdag 17 april de vrijheid. De vlaggen in top.

  • Vrijheid is niet alléén iets van mooie gedachten en woorden. Het kan hoge offers vragen, zo leert ons de bevrijdingsstrijd uit eigen omgeving.
  • Vrijheid kun je ook vandaag zo maar kwijtraken als het niet gepraktiseerd wordt in respect en ruimte die we elkaar geven. Maar die individuele vrijheid is niet het hele verhaal.
  • Vrijheid moet zich ook laten kennen in het doen van het goede voor de ander, de dienstbaarheid.

De Duitse theoloog Dietrich Bonhoeffer, schreef aan de vooravond van zijn executie door de nazi’s daarover inspirerende woorden.

“Niet wat je wenst maar resoluut het goede doen. Niet dromen over mogelijkheden maar onbevreesd de werkelijkheid aangrijpen. Vrijheid ligt niet in verheven gedachten, alleen in het doen. Aarzel niet langer, ga de storm in en handel”.

Wat zie ik ook in deze tijden van corona, de onzichtbare vijand die ons nu de vrijheid ontneemt, veel moedige mensen die zo handelen. Wat een menselijkheid, solidariteit, toewijding en liefde wordt er getoond. Tekenen van hoop, bemoediging en troost. Vrijheid, daarvoor gaat de vlag in top!

Opgemerkt: Ja, goed om zó terug te denken en te overdenken wat toen gebeurde en hoe velen net voor of na de bevrijding geliefden en goederen nog ‘moesten’ verliezen en ook goed om woorden van Dietrich Bonhoeffer daar bij aan te halen, iemand die ook op het laatst van WO II nog zijn leven ‘moest’ geven in dienst van ‘de vrijheid’.

En bij ‘de vrijheid’ waar hij voor gestreden heeft zullen we inderdaad toch vooral eerst hebben te denken aan de Christelijke Vrijheid! De Vrijheid om in en onder alle omstandigheden het goede te doen en naastenliefde te betonen ook aan onze vijanden!

Dietrich Bonhoeffer zag tussen zichzelf en iedere medemens Christus staan! (1) Bij het uitbreken van WO II raakte hij dat even ‘kwijt’ en meende hij dat iedere christen de gelegenheid mocht gebruiken om de tiran Hitler  om te brengen wanneer de gelegenheid zich voordeed. (2)

Maar blijkbaar vergat hij toen dat een discipel dan wel eerst ‘dwars door zijn Heiland heen’ de ander moest doodschieten.

Zijn houding en woorden op het laatst van zijn leven in de gevangenis brengen hem weer in overeenstemming met wat hij eerder schreef over de houding en het handelen van Christenen in deze wereld!

(1) Lees het (o.a.) in zijn boek ‘Navolging’.
(2) Willem van Oranje heeft zich nooit met moord op de tiran Philips II bezig gehouden en we horen dat ook in ons volkslied!

Leestip:  Psalm 94*
* Zie m.n. ook vers 23: Het gebral van Hitler is voorgoed verstomt maar de woorden van (bijvoorbeeld) Dietrich Bonhoeffer verspreiden nog altijd zegen (Zie ook Spreuken 10 : 7)

Bron citaat:  barneveld360-nl – ‘Column burgemeester: Als de vrijheid dichterbij komt’ – door burgemeester Asje van Dijk

Bron afbeelding: Pinterest

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Geschiedenis, Huwelijk en gezin, Politiek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s