Geloof alleen (bewerkt dit)…

1 De HEER is ​koning, met hoogheid is Hij bekleed,
de HEER is met macht bekleed en omgord.
Vast staat de wereld, zij wankelt niet,
2 en vast staat van oudsher Uw ​troon,
U bent van alle eeuwigheden.

3 De stromen verheffen, HEER,
de stromen verheffen hun stem,
luid verheffen de stromen hun stem.
4 Maar boven het geraas van de wijde wateren,
van de machtige baren der zee,
is hoog in de hemel de machtige HEER.

5 Uw uitspraken zijn betrouwbaar.
Heiligheid​ is van Uw ​huis​ het ​sieraad,
HEER, tot in lengte van dagen.

Psalm 93, NBV.

De Schrift kent aan het geloof (1) een kracht toe dat het hart verandert en de mens gehéél nieuw maakt. Er bestaat geen werk of deugd die de mens anders kan maken dan hij is. Alleen het geloof kan het en doet het!

Dit echter kan iemand wel: zijn rode jas uittrekken en daarvoor in de plaats een zwarte aandoen. Toch blijft dezelfde boef die voorheen in een rode jas rondliep, nu in een zwarte rondlopen.
Zo ook de deugniet die onder het pausdom vis heeft gegeten, eet nu vlees. Dit alles verandert een mens niet!

Alleen dit doet het: dat ik geloof en voor zeker houdt dat Christus voor mij gestorven is. Bovendien dat ik daarvoor mijn lichaam en leven, en alles – wanneer men dat van mij nemen wil – gewillig overgeef. Het werkt dat ik een geheel nieuwe mens wordt en ook in het dagelijks leven niet meer ben als voorheen. Dat brengt het geloof buiten twijfel met zich! (2)

Wanneer dit echter niet gebeurt, dan is dit een betrouwbaar teken dat het niet het ware geloof is. Verder: net zoals geloof de mens helemaal verandert en nieuw maakt, zo maakt het hem ook standvastig in lijden en kruis, dat geloof zeker op de voet volgt. (3)

Maarten Luther: WA 32, 100, 1-16.

(1) Het geloof als een gave van God gewerkt door de kracht van de heilige Geest waarom wij – een leven lang – dagelijks eerbiedig bidden met het Onze Vader gebed. Zie Lukas 11 : 1-13.
(2) We zullen daarom ook veel geduld hebben met elkaar en bidden met en voor elkaar en vergevingsgezind hebben te zijn in gezin-, familie- en gemeentekring en wij zullen om onze vriendelijkheid aan al onze medemensen bekend dienen te staan als christenen.
(3) We zullen dat niet zoeken of anderen aanbevelen maar we krijgen dat kruis en lijden opgelegd. Zie ook: Gij dan zult volmaakt zijn…

Lezen 1 Timoteüs 4 of Jakobus 2 : 1-13.

Bron tekst:Vrees niet, geloof alleen – Dagboek over het geloof‘ – Meditatie 21 april – Samengesteld, ingeleid en vertaald door H.C. van Woerden – 2019 De Hertog B.V., Houten

(…) 16 Want ik schaam mij het ​evangelie​ niet; want het is een (reddende, NBV) kracht Gods tot behoud voor een ieder die gelooft, eerst voor de ​Jood, maar ook voor de Griek. (Romeinen 1 : 16, NBG)

Bron afbeelding:  Verse of the Day

 

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Huwelijk en gezin. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s