Hebt u al leren bidden?

Heer, leer ons bidden‘… (Uit Lukas 11 : 1)

Waarom we als ‘Godsvolk’ de woestijn in moe(s)ten

Toen het volk daar gebrek had aan water, zo morde het volk tegen Mozes en het zei: waartoe hebt u ons nu uit Egypte doen optrekken, opdat u mij en mijn kinderen van dorst zou doen sterven?‘ (Exodus 17 : 3)

Al gaf God ons dagelijks alles wat wij maar wilden hebben, dan zouden wij dat nog helemaal niet waarderen. Je kunt dat wel zien aan de rijken, die in overvloed en welvaart leven, maar God daar helemaal niet voor danken.

Daarom is het nodig dat wij soms beproefd worden – in nood zijn – of zelfs gebrek aan eten, drinken, kleding, geld, eer, gunst van mensen of geluk hebben. Wij moeten weleens geld en goed of eer en achting verliezen, waardoor we dan opnieuw redenen genoeg hebben om God te bidden. We zouden immers God vergeten als we alleen maar overvloed en welvaart ontvingen.

Onze aard en natuur zijn zo verdorven dat onze begeerten niet in te tomen of te matigen zijn. Wij zijn net paarden en ezels die achteruit slaan – wild en onhandelbaar worden – als ze overvloed aan voedsel hebben. Mozes zegt dat ook over Israël: Als nu Jeschurun vet werd, zo sloeg hij achteruit, en hij liet God varen, Die hem gemaakt heeft.

Want als God alles mild en overvloedig geeft dan worden we overmoedig en hoogmoedig en vergeten de Heere onze God. Als God nog een beetje dank en eer wil ontvangen, dan moet Hij ons gebrek laten lijden en ons – zo nu en dan – ons dagelijks voedsel onthouden, anders zullen wij daar zelfs ook niet meer om bidden of voor danken, laat staan dat we nog naar de eeuwige dingen van God zouden vragen. *

Maarten Luther: Predigten über das 2. Buch Mose, 1524/1527, WA 16, 317, 28 – 318, 20

NB. Terwijl we naar en om die ‘eeuwige dingen’ elke dag allereerst zullen vragen door het ‘Onze Vader’ gebed te bidden! Jezus zegt: ‘zoekt eerst het Koninkrijk van God‘… (zie Matteüs 6 : 31-33).

Bron tekst: checkluther-com – ‘Op water en brood‘ – Meditatie 12 april 2020 (1e Paasdag)

Bron afbeelding: Heartlight

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Geschiedenis, Huwelijk en gezin. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s