Ik heb mijn hart tot rust gebracht…

Theologie van Bonhoeffer ‘een prachtig rond systeem’?

Citaat 1: Al heeft Bonhoeffer zijn theologie niet kunnen uitwerken, wat Wicke (1) betreft is het toch ‘een prachtig rond systeem’. “Ik ervaar geen breuk in zijn denken, alles hangt bij hem met alles samen. Al in zijn dissertatie behandelt Bonhoeffer het spreken van God, en van welke God. Daar bereidt hij al voor wat hij later zal zeggen over God als Lückenbüßer ofwel stoplap, een God die pas te voorschijn komt als we het zelf niet meer rond kunnen breien. Van een God die je even uit de hoge hoed tovert als de nood hoog is, moet je afscheid nemen om bij een werkelijk geleefd geloof in God uit te komen. In diezelfde brief schrijft hij dat afzien van jezelf, van het idee iets van jezelf te moeten maken, bekering is: zo word je een mens, zo word je een christen. Eerst mens, dan christen.”

Citaat 2: “Van betekenis zijn voor anderen, daar gaat het om”, zegt Dekens. (2) “Ik was al in mijn kraag gepakt door Jezus en de Bijbel, met een overweldigende liefde vanuit God voor mij en voor anderen, en met ‘Navolging’ legde Bonhoeffer daar een fundering onder.

Opgemerkt

Is er dan toch roem voor mensen en is/zijn de gemeente/n van onze Heer Jezus Christus dus niet alleen vanwege het haar toevertrouwde Woord van God ‘pijler en fundament van de waarheid’ in deze wereld. Moest zo iemand als Dietrich Bonhoeffer (of wie dan ook) daar eerst nog (weer) een ‘fundering onder leggen’?

Nee! Dietrich Bonhoeffer is ondanks alles dagelijks Gods Woord blijven lezen en (biddend) bevragen ook gedurende de crises die Hij persoonlijk doormaakte gedurende zijn levensjaren en het zwaarste/moeilijkste was toch wel de bijval die het Hitler-regime en de Nazi-taal bij de christenen in Duitsland opriepen en de vrees die hem beving bij het succes van Hitlers oorlogsmachine aan het begin van WO II.

Hij vreesde dat de ‘succestaal’ van dit regime de ‘Bijbeltaal’ onbegrijpelijk had gemaakt (in Duitsland) en zou maken (in Europa) voor de mensen en hij meende (daarom) dat het in die omstandigheden Bijbels te rechtvaardigen zou zijn dat een christen met Jezus naam op de lippen een man als Hitler zou doodschieten wanneer zo iemand de gelegenheid daarvoor kreeg.

Ook zette hij (daarom) al z’n intellectuele vaardigheden in om de mensheid een ‘nieuwe theologische taal’ mee te kunnen geven, en dat mede door te schrijven aan zijn ‘Ethik’, waarvan het hem – tot aan z’n gevangenneming – maar niet lukte om er een afgerond geheel van te maken (itt ‘Navolging’!).

Maar zodoende (daarmee) was Dietrich Bonhoeffer bezig als de discipel die naar z’n zwaard greep om zijn Heer alsnog te ontzetten… (zie o.a. Lukas 22 : 49-53). In de gevangenis komt er opnieuw,  maar dan weer ootmoediger – als in Navolging! – Bijbelse bezinning op gang… (zie Bijbeltekst in de afbeelding)

Lees meer over Dietrich Bonhoeffer via deze blog: Inleiding op werk van  Bonhoefferswerk  en m.n. ook zijn meditatie(s) bij Psalm 119

Bron citaten: Trouw/deVerdieping (via Blendle) – ‘Bonhoeffer stelde precies de vragen die er nu toe doen’ – door Stevo Akkerman (a)

(a) Theoloog van het verzet – interview – De stem van Dietrich Bonhoeffer, die vandaag 75 jaar geleden stierf, reikt almaar verder. Zowel liberale als behoudende gelovigen voelen zich aangesproken.

(1) Axel Wicke, afkomstig uit Berlijn, is in Den Haag predikant van de Protestantse Kerk in Nederland. Zijn wijkgemeente is betrokken bij het Buurt-en-Kerkhuis Bethel, dat de wereld over ging vanwege het kerkasiel in de winter van 2018/2019.

(2) Dekens is afkomstig uit een gereformeerd-vrijgemaakt milieu in Ede en tegenwoordig beweegt hij zich ’s zondags met zijn gezin tussen ‘in de buurt aanwezig zijn’ en de evangelische Mozaïek0318-gemeente, overigens zonder lid te zijn, dat ligt allemaal nog een beetje open.

Bron afbeelding:  Pinterest

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Geschiedenis. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s