Tot de dood ons scheidt…

U zult de Heere, uw God, liefhebben met heel uw hart, met heel uw ziel en met heel uw verstand. Dit is het eerste en het grote gebod. En het tweede, hieraan gelijk, is: U zult uw naaste liefhebben als uzelf.  (Matteüs 22 : 37-39)

God ziet in ons (wanneer wij tot Hem gaan in gebed) niet alleen de genade aan, maar ook de waarheid (ter verduidelijking: Johannes 4 : 23, 24), dat is rechtschapen zijn, zoals de wet dat eist. Johannes zegt dat Christus vol van genade en waarheid is, en door Hem ook in ons genade en waarheid is geworden (vgl. Johannes 1 : 14-17).

Dit is een genade die Mozes of de wet ons niet kan geven. (1) In het Rijk der vergeving en genade wordt ons vergeven dat we de wet niet volkomen houden, terwijl we dat toch moesten doen. De wet wordt (echter) niet zó opgeheven door de genade, dat ook de waarheid zal worden nagelaten, zodat je nu God en de naaste niet meer in waarheid zou liefhebben.

Deze liefde ontvangen wij door de heilige Geest, Die in ons een nieuwe vlam en een nieuw vuur ontsteekt: namelijk de liefde en de lust tot al Gods geboden. Dat zal hier in het Rijke der genade beginnen en doorgaan tot aan de jongste dag, wanneer het niet meer genade of vergeving zal zijn, maar alles puur waarheid en volkomen gehoorzaamheid.

Hier in dit leven blijft het echter zo dat God altijd schenkt, vergeeft, verdraagt en onze gebreken door de vingers ziet, totdat wij begraven worden.

(1) Lees in de brief aan de Hebreeën (m.n. 8-10) hoe de wet (Thora, ‘de boeken van Mozes’) slechts een voorafschaduwing gaf van alles wat nog komen zou (Hebreeën 10 : 1-18).

Maarten Luther:  WA 45, 149, 33 – 150,22
Bron meditatie: ‘Vrees niet, geloof alleen – Dagboek over het geloof

Bron afbeelding:  Pinterest

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Huwelijk en gezin. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s