Getuigen en je laten overtuigen…

(…) 26 maar wanneer de Trooster komt, die Ik u zenden zal van de Vader, de Geest der Waarheid, die van de Vader uitgaat, zal deze van Mij getuigen; 27 en gij moet ook getuigen, want gij zijt van het begin aan met Mij. (Uit Johannes 15)

Betrouwbaar getuigenis! *

Waarom gebruikt de Heere hier zojuist het woordje ‘getuigen’? Hij zou het toch ook wel op een andere manier hebben kunnen zeggen? De reden is dat we beter naar het Wóórd moeten luisteren en het ook zullen geloven.*

Want hoewel het waar is dat de Heilige Geest inwendig in het hart Zijn werking heeft, wil Hij toch deze werking ordelijk en en in het algemeen niet anders dan door het mondeling gesproken Woord uitrichten.*

Paulus zegt dat ook:Hoe zouden ze kunnen geloven, die niet eerst over Hem hebben gehoord?‘ (vgl. Romeinen 10 : 14). Bij dit ‘getuigen’ hoort immers ook de mond en het woord van de apostelen en van alle predikers die Christus rein en zuiver verkondigen.

Daarom mag niemand die waarlijk troost begeert, wachten totdat de Heilige Geest Christus persoonlijk aan hem of haar voorstelt en direct uit de hemel tot hem of haar zal spreken. Je moet echter de stem [ of het getuigenis] van de heilige Geest door het Woord in je hart horen spreken, dat Christus voor jou is gestorven en zonde, dood, wereld, duivel en hel voor jou heeft overwonnen.*

Hij houdt Zijn getuigenis openbaar in de prediking, dáár moet je Hem zoeken en op Hem wachten, totdat Hij door dit Woord, dat je met je oren hoort, je hart aanraakt en op die manier door Zijn werking inwendig in je hart van Christus getuigt. (zie ook: 1, 2, 3)

(…) 5 Wie anders kan de wereld overwinnen dan hij die gelooft dat Jezus de Zoon van God is?* 6 Hij, Jezus Christus, is gekomen door water en bloed – niet door het water alleen, maar door het water en het bloed. En de Geest getuigt ervan, omdat de Geest de waarheid is. 7 Er zijn dus drie getuigen: 8 de Geest (1), het water (2) en het bloed (3), en het getuigenis van deze drie is eensluidend.  (Uit 1 Johannes 5)

* Zie Johannes 20 : 29-30 en  21 : 24.
(1) De Geest getuigt met en door het Woord van het hemelse Brood, waardoor wij (dagelijks) gevoed en versterkt worden en
(2) het water van onze Doop – als bad der wedergeboorte – getuigt dat God de Vader ons waarlijk als Zijn kinderen aanneemt en
(3) in het Sacrament van het Avondmaal getuigt het vergoten bloed van onze Heer Jezus Christus van de vergeving van onze zonden.

Bron tekst: Vreest niet, geloof alleenDagboek over het geloofMaarten Luther (Uitgave Den Hertog, Houten)

Bron afbeelding:  BiblePic-com

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s