Shit happens…

(…) ‘We dreven ze terug tot voor de poort, 24 maar toen namen de boogschutters ons vanaf de muur onder schot en sneuvelden er soldaten van de koning. Ook uw bevelhebber Uria is omgekomen.’ 25 David droeg de bode op om tegen Joab te zeggen: ‘U moet er maar niet te slecht over oordelen; de oorlog eist nu eenmaal zijn tol. Houd moed! Heropen de aanval op de stad en maak haar met de grond gelijk.‘ (Uit 2 Samuël 11 : 2)

Shit happens, deal with it, Joab

Opgemerkt AJ: David’s reputatie stond op het spel en dat was natuurlijk niet niks voor deze ‘gezalfde koning’ van Israël, die zo’n goede naam had opgebouwd en ook hoog te houden bij het volk van God. Het was na dat ‘slippertje met Batseba’, waarbij ze onverwacht in verwachting was geraakt… ‘Shit happens, deal with it’ moet David toen gedacht hebben. En zo gezegd, zo gedaan.

Maar, nu had die slimme oplossing van David door Uria naar huis te halen niet gewerkt. En, zoals dan eigenlijk altijd weer blijkt: een ongeluk komt zelden of nooit alleen: ‘what can go wrong, will go wrong! (Murphy). Shit happens (again), deal with it David! Dan maar een briefje aan Joab en dat aan Uria meegeven en het hem zelf laten bezorgen. Zijn generaal zal het wel begrijpen: Shit happens, deal with it, Joab.

En Joab begreep het uit de woorden in de brief: David zit in de problemen en blijkbaar staat er heel wat op het spel. Dan moet je als generaal een goede belangenafweging weten te maken en dan weegt het belang van de koning toch meer dan het leven van één van zijn officieren en wat manschappen. Iedere keer en overal waar oorlog gevoerd wordt vallen er doden. Zoiets gebeurd nu eenmaal en ook andermaal: Shit happens, deal with it.

Je kunt op me rekenen David, mij zal je er niet om en mee verliezen. We moeten onze prioriteiten weten te stellen, zoals ik dat indertijd ook wist te doen, toen het me beter leek om Abner maar van het toneel te laten verdwijnen. Nu een beetje quitte komen staan met de koning die tot nu toe een schoon blazoen had kan geen kwaad: Shit happens, deal with it… Etc.

(…) 7 Wanneer je ziet dat in het land de armen worden onderdrukt en het recht en de ​rechtvaardigheid​ geschonden, wees dan niet verbaasd. Want een hoge ambtenaar wordt door een hogere beschermd, en zij beiden weer door ambtenaren die nog hoger zijn. (Uit Prediker 5)

Bron afbeelding:  Medium-com

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Geschiedenis, Huwelijk en gezin, Israël, Politiek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s