Die de wijngaard bederven…

Vang voor ons de vossen, vang die kleine vossen. Ze vernielen de wijngaard, onze wijngaard vol bloeiende ranken. (Hooglied 2 : 15)

Hagedissen bij de koning *

 Een hagedis kunt u met beide handen grijpen, maar hij zit in de paleizen van de koning. (Spreuken 30 : 28, HSV vertaling 2010)

Komt u geregeld spinnen tegen in uw huis? Het is een merkwaardig fenomeen. Je ruimt je huis goed op, stofzuigt geregeld, houdt de ramen dicht en dan opeens: een spin. Waar komt het beestje vandaan? Hoe komt het binnen? In Israël herkent men dit ook, maar dan met hagedissen. Ze zijn klein, je kunt ze steeds weer pakken en naar buiten brengen, maar toch vind je ze iedere keer opnieuw in je huis.

Je kunt dan denken: “dat ik ze in huis vind, is nog wel te begrijpen, maar in een paleis, waar alles schoon en netjes is, zullen ze wel niet te vinden zijn”. Dat is echter niet het geval. Deze tekst uit Spreuken stelt dat de hagedis ook zit in het paleis van de koning.

Wat betekent deze Spreuk? Hij komt uit hoofdstuk 30. Daar gaat het over dienaren van de koning. Om preciezer te zijn: het zijn lessen hoe ze de koning het beste kunnen dienen en we kunnen een wijze les leren door naar een hagedis te kijken.

Allereerst iets over die hagedis. Het is geen (bijzonder) mooi dier. Het is maar klein en lijkt (zelfs wel) een beetje op een slang, maar dan met pootjes. Het woord ‘hagedis’ in het Hebreeuws, de taal van het Oude Testament, komt van het woord schrikken, van iets negatiefs dus, het gaat (ook) over iets dat eigenlijk verwijderd moet worden. In hedendaags Nederlands zouden we kunnen zeggen: iets irritants.

De toepassing is dan als volgt. Die hagedissen zijn wij. Wij zijn, of voelen onszelf vaak klein, ook al zijn we misschien al volwassen. Daarnaast zijn veel mensen in onze omgeving soms irritant. Zo voelen we ons zelf vaak niet, maar we kunnen ervan uit gaan dat veel mensen in onze omgeving wel weer zo naar ons kijken. Irritante trekjes zie je immers duidelijk bij anderen, maar zijn lastig om bij jezelf waar te nemen. Er is alle reden om ons mensen op te pakken en te verwijderen.

De spreuk gaat echter verder. Die irritante hagedisjes zitten ook in het paleis van de koning. In de tijd dat het geschreven werd, was het een verwijzing naar God en zijn tempel in Jeruzalem.

Voor ons betekent het een verwijzing naar de grote Koning, Jezus Christus. Ook wij mogen, ook al voelen we ons klein, zwak of ongeschikt, bij Hem horen. We mogen bij Hem in dienst staan. Dat is bijzonder, want eigenlijk horen wij, onheilige mensen, niet thuis bij een Heilige God. We zouden verwijderd moeten worden, maar ondertussen zitten we er wel.

In Psalm 84 staat dat zelfs een mus en een zwaluw een plek vinden om te wonen in de tempel. Hier in Spreuken 30 : 28 blijken zelfs hagedissen een plek te hebben. Deze spreuk zegt veel over ons en over de genade van God. Als kerk, als dienaren van God, zijn we hagedisjes. Eigenlijk zouden we allemaal opgeruimd moeten worden. Een hagedis hoort niet in huis en zeker niet in de tempel, het paleis van de Koning.

Maar we zitten er wel. We zijn zelfs welkom! Het evangelie is dat Jezus, God zelf, door zijn leven te geven aan het kruis, de weg vrij maakt voor ons mensen om bij Hem te komen. Het is belangrijk om aan deze genade nooit te wennen, maar er dankbaar voor te blijven.

Daarnaast helpt het ons ook om dankbaar te blijven voor de kerk. Ja, onze gemeentes zijn vol fouten en er zou veel verwijderd moeten worden. We zijn niet, zoals we eigenlijk zouden moeten zijn en het is herkenbaar dat we vergeleken worden met hagedissen.

Maar ondertussen is dat niet het enige. Jezus ziet ons tegelijkertijd als zijn dienaren en we mogen bij Hem horen. Zelf hagedissen zitten in het paleis van de koning. U en jij en ‘die ander’ horen er ook bij.

Bron tekst: ‘Meditatie’ door M. Dubbelman, Giessenburg in Ecclesia nr 15/16 -juli 2019

* Tevens (kleine) aanvulling op ‘Vang de kleine vossen‘ (door Dirk Jan van Veelen, NGK Zwolle):  4. De vos van de ergernis en irritatie.

Bron afbeelding:  Daily Bible Verses

 

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Huwelijk en gezin. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s