Geloof hoop en liefde…

Velen zeggen van mijn ziel: Zij heeft geen heil bij God’ (Psalm 3:3, weergave DB 1545).

Door lijden tot heerlijkheid

(…) “Altijd scherp ik u in en herinner ik u eraan dat de woorden van de Heilige Schrift, woorden van geloof, hoop en liefde zijn. Daardoor worden we in Christus’ genade onderwezen, zodat we niet in iedere angst en vrees neervallen en ondergaan. ‘Dit Woord ’ – zoals de apostel in Romeinen 15 : 4 zegt – ‘is tot onze lering en troost geschreven, opdat wij door geduld hoop zouden hebben.

Het is echter heel moeilijk en het is een werk van Gods genade dat je gelooft. Dit betekent: dat God ons het hoofd opheft en ons kroont midden in de aanvallen van dood en hel, namelijk dán als de uitkomst verborgen is, en ons niets anders voor ogen staat dan uiterste wanhoop en een God Die niet schijnt te verlossen. Op die manier worden wij onderwezen om tegen hoop op hoop te geloven (vgl. Romeinen 4 : 18).

Deze wijsheid van het kruis is in onze dagen bovenmate zeer verborgen in een diep geheimenis. Toch is er geen andere weg naar de hemel dan door dit kruis van Christus! Daarom moeten wij op onze hoede zijn dat niet het leven van doen en laten, met haar wettische werken, én daarbij het uitwendige beschouwende leven met haar overdenkingen, ons zouden bekoren.

Zowel het een als het ander is aangenaam voor het vlees, maar daarom ook gevaarlijk! Dit is dan ook de reden dat dit leven altijd door het kruis ingetoomd en door tegenheden verstoord moet worden. De weg van het kruis echter is aller-pijnlijkst. Zalig de mens die dit verstaat.”

Maarten Luther: Operationes in Psalmos, 1519-1521, vgl. WA 5, 84, 34 – 85, 5

Wilt u deze Luthercitaten ter kennismaking doorsturen aan uw vrienden. Er zijn geen kosten aan verbonden. Voor het aanmelden/afmelden van deze wekelijkse citaten kunt u gebruikmaken van dit e-mailadres:  info@maartenluther-citaten.nl

(…) 7 Alles verdraagt ze, alles gelooft ze, alles hoopt ze, in alles volhardt ze. 8 De ​liefde​ zal nooit vergaan. Profetieën zullen verdwijnen, klanktaal zal verstommen, kennis verloren gaan – 9 want ons kennen schiet tekort en ons profeteren is beperkt. 10 Wanneer het volmaakte komt zal wat beperkt is verdwijnen. (Uit 1 Korintiërs 13)

Bron afbeeldingSlidePlayer

 

 

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Geschiedenis, Huwelijk en gezin. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s