Goddelijke omhelzing…

Maar hij zeide: Ik zal U niet laten gaan, tenzij dat Gij mij zegent
(Genesis 32:26, weergave DB 1545).

(…) Wanneer je denkt dat onze Heere God iemand heeft verworpen, dan moet je denken dat onze God hem in Zijn armen houdt en hem aan Zijn hart drukt. Wanneer je veronderstelt dat God iemand heeft verlaten, dan moet je denken dat hij bij God aan de borst ligt.

Op deze zelfde manier voelt en denkt Jakob niets anders dan dat hij verloren is en onder zal gaan. Maar wanneer hij het goed zou bezien, dan wordt hij vastgehouden in de omhelzing van de Zoon van God (vgl. Genesis 32 : 24-32). Het voorbeeld van Job in zijn vernedering en zijn aanvechtingen onderwijst ons hetzelfde.

Want op deze wonderlijke manier handelt God met Zijn gunstgenoten (Psalm 4 : 4). Namelijk wanneer wij denken dat het met ons gebeurd is, dan omhelst en kust Hij ons als Zijn liefste kinderen. Dit is wat Paulus bedoelt als hij zegt: ‘Wanneer ik zwak ben, dan ben ik sterk. Wanneer ik sterf, dan leef ik’ (vgl. 2 Korintiërs 12 : 10; 2 Timoteüs 2 : 11).

Maar wij kunnen dit nooit begrijpen. De reden daarvan is, dat ons vlees in de weg ligt. De mens kan de doding van zijn vlees niet verdragen en dat staat de Geest in de weg, zodat hij onmogelijk de onbegrensde liefde en genade van God tot ons kan bevatten – totdat eindelijk bij zijn laatste zucht deze strijd voorbij is en God de struikelsteen van het vlees uit de weg ruimt.”

Maarten Luther: Vorlesungen über 1. Mose von 1535-1545, vgl. WA 44, 111, 32 – 112, 4

Bron tekst: Wilt u deze Luthercitaten ter kennismaking doorsturen aan uw vrienden. Er zijn geen kosten aan verbonden. Voor het aanmelden/afmelden van deze wekelijkse citaten kunt u gebruikmaken van ons e-mailadres: info@maartenluther-citaten.nl

(…) De Heer hoort de kreten van de rechtvaardigen
Hij bevrijdt hen uit de nood,
Gebroken mensen is de Heer nabij
Hij redt wie zwaar wordt getroffen.
(Psalm 34 : 18-19)

Bron afbeelding: Wikipedia – Schilderij Rembrandt

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s